Tomeloze vrijwilligersinzet uit de Groenbuurt Leiden

Groengroep Groenoord uit Leiden is opgezet door gedreven bewoners die zich al tien jaar vrijwillig inzetten om hun eigen wijk tot een groene stadsoase te ontwikkelen. Dat doen ze op allerlei manieren, en daarom zijn zij unaniem tot winnaar verkozen van de Steenbreektrofee 2022, in de categorie Maatschappelijke Initiatieven.

Lees hieronder meer over de aanleg van boomspiegels en regentonnen, aanplant van fruitbomen, een tiny forest, groene netwerken voor insecten en egels, maar ook educatieve projecten.

 • Boomspiegels en geveltuintjes
  Drie jaar geleden zijn er 45 nieuwe grote boomspiegels en 45 geveltuinen gerealiseerd in onze buurt. Bewoners helpen bij het onderhoud en wij komen 1 keer per maand bij elkaar om te snoeien, wieden en zwerfafval te prikken.
 • Watertonnen
  Samen met initiatiefnemer Ann Keesenberg en de GaGoed wijkambassadeur Anja Möltgen, met financiële steun van fonds 1818, zijn er in Noorderkwartier-West en Groenoord-Zuid 20 watertonnen geplaatst. Er komen binnenkort nog 15 tonnen beschikbaar en we zijn bezig met het zoeken van producenten om meer van deze smalle en hoge watertonnen die perfect in de Leidse straatjes passen te maken.
  Ook Portaal was erbij betrokken en heeft de watertonnen voor de bewoners van de Madame Curiestraat aangeschaft.

 • Haarlemmerweg slingerpad
  Op initiatief van de Groengroep is er een slingerpad aangelegd langs de Haaremmerweg wat een groene verbinding vormt tussen de wijken achter de Willem de Zwijgerlaan,het Singelpark en het centrum van de stad.

 • Vlindertuin, groene strook en heg
  Tegen het metalen hek van Liander is een ligusterhaag geplant en een 1 meter brede groene strook aangelegd. Daarnaast, werd er 135 m2 stoeptegel verruild voor een vlinder- en bijentuin langs de Pasteurstraat. Samen met buurtbewoners werden er een scala aan insect- en vogelvriendelijke planten neergezet, later aangevuld met een mooi pakket aan bloembollen. Er zijn al veel insecten en vogels in gezien deze zomer en we krijgen veel complimenten van buurtgenoten die genieten van alle groen en bloemenpracht.
 • Speelplaatsen
  Er zijn twee speelplaatsen vergroend met hulp van verschillende subsidies en de jaarlijkse NL doet en Burendag-acties.
 • Tiny Forest Het Sleutelbos
  Samen met IVN en Vrije School Mareland is het eerste Tiny Forest in Leiden gerealiseerd. De kinderen van klas 5 van VS Mareland zijn de boswachters: zij krijgen lessen en doen verschillende activiteiten in het bos. Daarnaast is het bos toegankelijk voor de buurt.
 • Bijenlint en Kleurrijke Bijenbuurt
  Met hulp van subsidies van fonds 1818 en Kern met Pit hebben we >25 bijenhotels geplaatst. Daarmee zitten ze tussen de geselecteerde projecten voor Kern met pit 2021.
 • Vogelprojecten
  Gierzwaluwtil en nestkasten
 • Andere projecten
  Egel-snelweg: fonds 1818 subsidie.

Toekomstplannen

 • Buurt-moestuin: informatie verzamelen over mogelijkheden locatie en subsidies.
 • Vergroenen parkeerplaats en speeltuin Snelliusplaats: ontwerp is gemaakt en ter goedkeuring ingediend bij de gemeente.
 • Aanleggen Bloemenparadijs: versteend plaatsje vergroenen met bewoners huurwoningen van Portaal aan Madame Curiestraat.

Op de hoogte blijven? Volg hun Facebook pagina.