Tuinrangers breiden uit: Inschrijving voor tweede ronde gemeenten
Tuinrangers zijn vrijwilligers met een passie voor de tuin en een hart voor de natuur. Ze helpen de gemeente om klimaatbestendiger te worden en de biodiversiteit te versterken. Dat doen zij via de tuinen van de inwoners. Steenbreek en IVN startten dit community project in 16 gemeenten om tuinbezitters te ondersteunen bij de vergroeningsopgave in de private ruimte, de bewustwording van dit belang te vergroten en handelingsperspectief te bieden.
Het project Tuinrangers loopt al langer in Vlaanderen, met gemeten resultaten. Op dit moment is het Nederlandse pilotproject in volle gang en worden en na een succesvolle werving in 16 gemeenten een totaal van circa 100 vrijwilligers opgeleid om tuinranger te worden. In totaal waren er 503 geïnteresseerde deelnemers aanwezig bij de informatieavonden waarvan 213 enthousiastelingen hebben gesolliciteerd. Op 7 juni is de landelijke opstartdag, waarna de eerste gratis tuinadviezen gegeven kunnen worden.
Presentatie 27 maart 2025
Dit jaar kunnen er weer 20 gemeenten deelnemen aan het project. Op 27 maart om 13:00 presenteren Steenbreek en IVN het project en beantwoorden ze vragen. Hoe gaat de pilot tot nu toe en hoe zal de tweede ronde eruitzien? Gemeenten die vanaf dit najaar mee willen doen kunnen zich vervolgens inschrijven vanaf 28 maart. Deelnemers worden geselecteerd in clusters van gemeenten (minstens 2) die redelijk dicht bij elkaar in de regio liggen, zodat de reisafstand voor de regionale opleidingsdagen beperkt blijft.
Waarom Tuinrangers?
Er wordt veel aandacht besteed aan het opleiden van de vrijwilligers en kwalitatief advies richting de inwoners om hun tuin zelf toekomstbestendig in te richten, binnen de wensen van het persoonlijke tuingebruik. De resultaten worden inzichtelijk gemaakt middels halfjaarlijkse rapportages. Enkele cijfers vanuit Vlaanderen:
- 60 Vlaamse gemeenten doen mee
- 300 vrijwilligers gaven ruim 7.500 tuinadviezen
- 95% van de tuineigenaren ondernam binnen de 3 maanden actie
- 75% van de deelnemers voerde minstens drie aanpassingen door die natuur en klimaat ten goede komen.
Wat betekent deelname voor gemeenten?
De gemeente financiert, verzorgt locatie voor de informatiebijeenkomst en communiceert lokaal, terwijl Steenbreek en IVN de rest organiseren, waaronder:
- Selectie, opleiding en bijscholing van vrijwilligers.
- Promotie van het gratis tuinadvies.
- Monitoring en rapportage van behaalde resultaten.
Meer weten?
Bezoek tuinrangers.nl/gemeenten voor meer informatie.
