Tv-serie over groene tuinen, energie en duurzaam voedsel

Recent startte een nieuw tv-seizoen van de serie ‘GoudGroen’, over inwoners van de gemeente Groningen die goed bezig zijn met tuin, woning en voedsel. Vrijwel iedere aflevering verandert een betegelde tuin in een mooie groene, bloeiende tuin. Of wordt een groen dak aangelegd. Dat gebeurt in samenwerking met de tuineigenaar of eigenaren. Bekijk hier de afleveringen.

Aflevering 1

Aflevering 2

Aflevering 3

Aflevering 4

Aflevering 5

Aflevering 6

Aflevering 7

Aflevering 8

De tv-makers spreken mensen die energiebesparende- en/of opwekkende maatregelen aan hun woning of bijvoorbeeld schoolgebouw hebben toegepast. En ze laten graag de initiatieven zien van mensen, die duurzaam met voedsel omgaan. Ze vertellen en laten zien wat zij bijdragen aan een gezonde en duurzame gemeente. Ter inspiratie voor anderen, maar ook gewoon om te weten wat er allemaal voor activiteiten gebeuren.

Nieuw dit seizoen is dat onderzoekers en studenten vertellen over hun milieu- en klimaatprojecten. En ze laten zien hoè ze dat onderzoeken. Bijvoorbeeld wat het effect is van waterdoorlatende bestrating of een wadi tijdens een hoosbui of hoe ze fietsend de luchtkwaliteit meten…

Steenbreek-actie
Aflevering 1 van GoudGroen gaat over een Steenbreek-actie in een kleine tuin in de Noorderplantsoenbuurt, waar het plaatsje van een schipperswoning verandert in een groene tuin. In aflevering 2 zie je het eindresultaat. In de Oranjebuurt ontmoeten de makers van het programma de ontwerper van de kunstige groene tegels van het project GrunnGras en spreken ze een bewoner van de straat waar deze tegels liggen. En in Paddepoel wordt momenteel het Warmtenet aangelegd, ook daar wordt met de betrokkenen gesproken.

Waarom meer groene tuinen/Operatie Steenbreek Groningen?
Groene tuinen leveren een positieve bijdrage aan de leefomgeving. De tuinen in Groningen beslaan meer dan de helft van het oppervlak van de stad. In betegelde tuinen kan tijdens hoosbuien het regenwater de grond niet intrekken en watert alles af op de putten. Met ondergelopen kelders en overstromingen op straat tot gevolg. Het wordt er in de zomer erg warm, omdat stenen de warmte lang vasthouden. Groene tuinen en daken zijn goed voor onze stadsnatuur en biodiversiteit. Ook voor onszelf: onderzoeken wijzen uit dat mensen die in een groene omgeving verblijven gelukkiger zijn dan tussen stenen.

Groningen Geeft Energie
Er zijn meerdere organisaties in de stad actief om de inwoners te helpen om energiebesparende maatregelen aan hun woning of bedrijf toe te passen. Tijdens deze serie spreken we bewoners, initiatiefnemers, organisaties en de gemeente. Items zijn onder andere een project met centraal verwarmen op waterstof, een project waarbij het geluid van diverse particuliere warmtepompen is gemeten, in Ten Boer de Energiecoöperatie èn energieneutrale Wereldhuiskamer die met natuurlijke en lokale materialen is gebouwd, initiatieven in Haren en in de Hortusbuurt waarbij bewoners andere bewoners stimuleren en helpen met energiebesparende tips en maatregelen en een item over elektrische laadpalen voor de auto.

De Eetbare Stad
In de stad zijn veel initiatieven waarbij men duurzaam met voedsel omgaat. Om zo weinig mogelijk te verspillen en zoveel mogelijk te gebruiken. Items zijn onder andere buurtmoestuinen, een zelfoogsttuin in Ten Boer en het Voedselbos in Glimmen.

Klimaat en onderzoek
Dit jaar spreken de makers met onderzoekers en studenten over de projecten over de lucht in de straten van de stad en tests met betrekking tot regenwater tijdens hevige of aanhoudende buien. In Lellens spreken ze met een boer en diens opvolger over de voor hen merkbare gevolgen van klimaatverandering.

De 10-delige tv-serie GoudGroen is vanaf maandag 13 mei iedere week te zien bij OOGTV, vanaf 17.30 uur en daarna ieder half uur en wordt op zaterdag herhaald. Dat kan ook via livestream op internet. In de zomermaanden wordt de serie herhaald en dan wordt aflevering 10 -een bezoek aan de tuinen en de eigenaren, drie maanden na de aanleg- aansluitend uitgezonden.

Informatie
Groningen Geeft Energie: https://www.facebook.com/Groningengeeftenergie/
Operatie Steenbreek Groningen: https://www.facebook.com/OperatieSteenbreekGroningen/
Eetbare Stad Groningen: https://eetbarestadgroningen.nl/ en https://www.facebook.com/EetbareStadGroningen/

Foto: oogtv