Urgenda start Bos Battle in Scherpenzeel, Culemborg, Ede, Buren en Neder-Betuwe

Urgenda start in 2019 de Bos Battle: een zoektocht naar ruimte voor nieuwe natuur. Want nieuwe natuur is de beste manier om twee belangrijk problemen een halt toe te roepen: biodiversiteitsverlies en klimaatverandering.

Bomen zorgen voor CO2 opslag, verkoeling, een betere afwatering, schonere lucht, bewezen blijere burgers en zijn een tehuis voor insecten en vogels. Op dinsdag 12 maart wordt een symbolische eerste appelbomen geplant om de Bos Battle te starten. Urgenda doet dat samen met de burgemeester van Scherpenzeel, de wethouders van Buren en Culemborg, Neder-Betuwe en een boerin in Ede.

Wat:  

 • Aanbieding boom aan wethouders – uitnodiging mee te doen met Bos Battle
 • Waar & Wanneer : dinsdag 12 maart
 • 11.00 Gemeente Ede, biologische kippenhouder Conny van den Top
 • Adres: Hogevalkseweg 74 in Lunteren
 • 13.00 Gemeente Scherpenzeel, burgemeester Harry de Vries
 • Adres: volgt
 • 15.00  Gemeente Culemborg, wethouder Joost Reus
 • Adres: volgt
 • 16.00 Gemeente Buren, wethouder Russchen met BSO Leerlingen
 • Adres: Basisschool de Blinker, Korte Daver 1, Kerk-Avezaath
 • 17.00 Gemeente Neder-Betuwe, wethouder Stefan van Someren
 • Adres: Goudenregenstraat 15, 4043 LW Opheusden

Bos Battle
Op 12 en 18 maart trekt Urgenda met Tesla’s met aanhangwagens en appelbomen door de provincie. De bomen zijn inheemse Nederlandse bomen gedoneerd door Treecenter Opheusden. Gekozen is voor een robuuste appelboomsoort die geen pesticide tegen schimmel nodig heeft, en appels levert die ook door mensen met een appelallergie gegeten kunnen worden. Deze eerste bomen staan symbool voor de start van de zoektocht in deze gemeenten naar veel meer groen en nieuwe natuur, de Bos Battle. Ruimte voor nieuwe natuur kan door iedereen en overal gevonden worden: bij boeren die een voedselbos willen, op platte daken, in en rondom de bebouwde kom en langs (water)wegen.

Regiotour biodiversiteit
Op 8, 9 en 10 mei gaat Urgenda op regiotour door Gelderland met thema biodiversiteit. Drie dagen reist Urgenda in elektrische auto’s met bestuurders, wetenschappers, ondernemers en burgers langs inspirerende projecten op het gebied van biodiversiteit. De eerste avond, 8 mei, is ingericht voor de Bos Battle: hier kunnen gemeenten hun vergroeningsplannen presenteren en elkaar inspireren. Een jury van vooraanstaande wetenschappers en ecologen kiest het meest innovatieve of effectieve plan.

Boom zoekt Bos
Urgenda werkt in de Bos Battle samen met onder andere Stichting Steenbreek en Trees for All, een organisatie die bos aanplant met fondsen van een toenemend aantal burgers en bedrijven die CO2 willen compenseren. Er zijn genoeg burgers die bomen willen planten, maar de ruimte vinden is moeilijk. Met de Bos Battle, hopen Urgenda, Stichting Steenbreek en Trees for All ruimte te vinden voor nieuwe klimaatbossen. En natuurlijk ook mensen te inspireren om op allerlei plekken bomen te planten. De bomen voor deze actie worden gedoneerd door Treecenter Opheusden.

Bomen: dé oplossing voor klimaatverandering
Meer bos is één van de meest effectieve en goedkoopste maatregelen om gevaarlijke klimaatverandering tegen te gaan. Dat is het advies van de Europese wetenschappelijke raad en de reden waarom de Verenigde Naties de periode 2020-2030 heeft uitgeroepen tot het ‘decennium van natuurherstel’. Amerikaans onderzoek wijst uit dat grootschalige herbebossing 10 jaar van onze uitstoot kan compenseren. Behalve voor klimaatverandering, zijn bomen voor onmisbaar: ze werken als natuurlijke airco’s, filteren bomen fijnstof, huisvesten vele diersoorten en zijn ze goed voor onze (mentale) gezondheid.