Van poep- naar prairietuin in Brunssum

In Brunssum hebben bewoners rondom het kruispunt van de Vondelstraat en de Wieënweg het mooi voor elkaar. Henri Ummels, een van de actieve bewoners, vertelde ons dat ze inmiddels 16 bewoners in de groepsapp hebben die met regelmaat elkaar oproepen om gezellig in ‘hun’ tuin bezig te zijn.

Het was eerst een veldje waar de honden werden uitgelaten. “Dat is weliswaar ook ‘groen’, maar dat draagt niet echt bij aan de biodiversiteit. Nu bloeien er veldbloemen, plukbloemen, kruiden en diverse grassen. Het is een prairietuin, een natuurlijke ogende en onderhoudsvriendelijke tuin met vaste planten. Ze hebben er ook een bijenhotel bijgezet.”

Aanleiding voor het initiatief was de dreigende verloedering van de buurt; zwerfafval en een toename aan versteende tuinen. “Nu zien bewoners dat het -met de hulp van de gemeente- ook anders kan.” De tuin heeft de straat opgefleurd, ook in sociaal opzicht. Het is een ontmoetingsplek geworden en niet alleen voor de vrijwilligers.

Henri is op meerdere plekken actief in het gemeenschappelijk groen. “Er zijn dit jaar al 16.000 bloembollen geplant. En die willen we hergebruiken. Dat kan als je kali toevoegt.”

Gemeente Brunssum, is goed bezig. Het opzetten, begeleiden, organiseren en financieren van het project was niet mogelijk geweest zonder de samenwerking met Maurice Nulens, coördinator groen en ongediertebestrijding van de gemeente. Gemeente Brunssum is zich niet alleen bewust van de noodzaak om te vergroenen, maar ook medewerkers zoals Maurice en Roy Mevissen, uitvoerder groenvoorzieningen en  Bob Evers, wijkmanager, kijken goed naar wat wél kan als bewoners zich melden die met vergroening aan de slag willen. Dat is een compliment waard.

“Steenbreken doe je niet alleen, maar samen.”

Steenbreken doe je niet alleen, maar samen. Dat is een conclusie die wethouder duurzaamheid van Brunssum, Merle van Leusden, van harte onderstreept: “Vergroenen is echt belangrijk voor ons. Er zijn genoeg onderzoeken die aantonen dat een groene woonomgeving bijdraagt aan de gezondheid van mensen én aan hun welzijn. Reden genoeg om daar schouder aan schouder met de bewoners aan te werken. Elke dag weer.”