Vang jij al regenwater op in de tuin?

Steeds vaker hebben we te maken met hitte, langdurige droogte en extreme hoosbuien. Ondanks de vele regen van de afgelopen periode is op een aantal plekken in het land nog steeds de grondwatervoorraad nog niet op peil. Dit heeft op allerlei manieren invloed op de overlevings- en voortplantingskansen voor veel planten en dieren. Help mee door jouw tuin klimaatbestendig te maken.

Het wordt steeds belangrijker om regenwater vast te houden op de plek waar het valt, namelijk in de bodem. Hierdoor stroomt het water niet onnodig richting de rioolput. Zeker tijdens een lange periode van droogte kan er een tekort aan grondwater ontstaan. Planten en bomen zijn afhankelijk van grondwater. Wanneer er onvoldoende water is, dan kunnen bomen de omgeving niet verdampen en verkoelen. Ook is grondwater nodig voor onze eigen drinkwatervoorziening. Vanwege de hoge temperaturen en een kleine hoeveelheid regen is het neerslagtekort in de zomermaanden het grootst. Zeker in zo’n periode is het verstandig om zuinig om te gaan met kostbaar drinkwater en meer bewust de tuin te sproeien.

Veel gemeenten, provincies en waterschappen in Nederland nemen maatregelen om de openbare ruimte anders in te richten. Op steeds meer plekken worden stenen vervangen door bomen en planten zodat het regenwater makkelijker de bodem in kan zakken. Ondanks alle maatregelen in de openbare ruimte is ook de hulp van tuinbezitters nodig.

Water in de bodem
In jouw tuin kun je droogte, hitte en wateroverlast tegengaan door zoveel mogelijk tegels te vervangen door groen. De beplanting houdt het regenwater langer vast. Bij extreme regenval kan het water in de bodem wegzakken en het riool wordt minder belast. Groene tuinen bieden in de zomer verkoeling. De bodem is misschien wel het belangrijkste onderdeel van jouw tuin: goede grond zit namelijk vol met leven en dat is de basis van een levende tuin. In een levende tuin zorgen ijverige wormen voor beluchting van de bodem. De gangen die zij aanleggen werken als regenpijpjes waardoor het regenwater nog dieper de bodem in kan. Met een groene tuin vergroot je het leefgebied van veel vogels, insecten en andere (bodem) dieren.

Met het plaatsen van een regenton vang je zelf regenwater op in de tuin. Zo heb je altijd een voorraad water voor je (tuin)planten wanneer het even niet regent. Plaats de ton wel in de schaduw, zo blijft het water helder en fris. En met een deksel op de ton voorkom je overlast van muggen. Je kunt ook een regenpijp loskoppelen zodat het water rechtstreeks naar de tuin gaat of kiezen voor waterdoorlatende bestrating op de inrit.

Meer weten?
Meer informatie over de bodem.
Meer informatie over opvang van regenwater.