Veel belangstelling voor gratis planten in Arnhem

De plantjesuitdeelactie van NL Vergroent van afgelopen zaterdag (16 oktober) in het centrum van Arnhem heeft veel belangstelling getrokken. Het gros van de 3600 gratis planten bleek op het eind van de middag te zijn uitgedeeld. Deze actie vond plaats in het kader van Het Vergeten Plantseizoen, waarin aandacht wordt gevraagd voor het najaar als ideale seizoen om te planten.

De plantjesactie van NL Vergroent werd mede mogelijk gemaakt door de provincie Gelderland die de planten sponsorde en werd gehouden in samenwerking met Stichting Steenbreek en Arnhem Klimaatbestendig. Tussen 12.00 en 16.00 uur trokken twee “bloemenmeisjes” de stad in om mensen aan te sporen bij het Audrey Hepburnplein een gratis plantje op te halen. Veel mensen, die via social media en de krant van de actie hadden gehoord, maakten daar gebruik van.

‘De belangstelling was overweldigend’, zegt directeur Roel van Dijk van Stichting Steenbreek. ‘Opvallend was dat onder de oudere generatie het bekend is dat het najaar het ideale plantmoment is. Bij veel mensen merk je dat ze graag hun tuin willen vergroenen, maar voor veel vragen staan. Bijvoorbeeld over het najaar als moment om te planten.’

Het najaar is vanwege verschillende redenen de beste tijd voor werkzaamheden in de tuin. Zo slaan de planten beter aan omdat de bodem na de zomer nog warm is en er minder kostbaar drinkwater gegeven hoeft te worden.

Wethouder
Medewerkers van Arnhem Klimaatbestendig en Stichting Steenbreek deelden de planten zaterdagmiddag uit en werden daarbij geholpen door wethouder Cathelijne Bouwkamp van de gemeente Arnhem.
De meeste planten van de beschikbare 3600 werden uitgedeeld: de planten die over zijn, gaan in het Spijkerkwartier in Arnhem de grond in. Ook gaat een aantal planten naar basisschool De Laarhorst in Arnhem die in september de aanmoedigingsprijs van de Steenbreektrofee heeft gewonnen.

Groener Nederland
In de maand oktober wordt onder de vlag van NL Vergroent het najaar als plantseizoen gepromoot. Met als slogan “Een groener Nederland begint in je eigen tuin” werken het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, gemeenten en een groot aantal groenorganisaties samen om de Nederlandse tuinen te vergroenen en de buitenruimte klimaatbestendig te maken.
Van Dijk: ‘Deze boodschap is bij de bezoekers goed overgekomen. De ambitie is om volgend jaar in elke provincie een plantenuitdeelactie te organiseren.’

Aanvullende informatie

Foto: Wethouder Cathelijne Bouwkamp (linkerzijde achter de tafel) van de gemeente Arnhem deelt planten uit. Beeld: Sjon.nl