Venrayse basisschool vervangt stenen door Sedumtegels

Basisschool Petrus’ Banden in Venray gaat op donderdag 12 mei vijftig Sedumtegels plaatsen. De school loopt daarmee vooruit op de plannen van de gemeente om de schoolpleinen bij de circa twintig basisscholen in Venray te gaan vergroenen.

De Sedumtegel is een bakje van 30 bij 30 centimeter, het formaat van een standaard stoeptegel, met negen verschillende soorten sedum die zijn geselecteerd op bloeitijd en winterhardheid. Het bakje is 4 centimeter hoog en past precies in de ruimte van een stoeptegel: tegel eruit, bakje erin. Het is ontwikkeld door kwekerij Sedumplus in Meterik die de bakjes voor de Venrayse school ook sponsort.

Ambitie
‘De Sedumtegels komen in een rij tegen de school aan, eigenlijk op het schoolplein waar we dus tegels uit gaan halen’, zegt Gejo Bogie, adjunct-directeur van Petrus’ Banden. Het past volgens hem goed in de ambitie die de school heeft om het schoolplein te gaan vergroenen.

‘Ons schoolplein is nu een betonnen vlakte en daar willen we vanaf. We hebben op het plein aan de voorkant onlangs extra speeltoestellen geplaatst en het is de bedoeling dat er aan de zijkant van de school meer groen gaat komen. We zijn nu aan het kijken of we daar subsidie voor kunnen krijgen.’

Schoolpleinen
Dat past in de visie van de gemeente Venray, zegt Jan Erik Kikkert, senior beleidsmedewerker Natuur en Landschap bij de gemeente. ‘Op dit moment zijn we bezig met het schrijven van een plan van aanpak voor het vergroenen van de schoolpleinen bij de circa twintig basisscholen die we in onze gemeente hebben. Petrus’ Banden begint daar nu al mee met de Sedumtegels en het is eigenlijk de eerste prikkel in een omvangrijk plan om de hele schoolomgeving op de schop te nemen en daar de buurt bij te betrekken.’