Verken je tuin als egel, vogel of wilde bij

Kruip, fladder of zoem door de tuin, en kijk met de ogen van een egel, tuinvogel of wilde bij of je er op bezoek wil komen. Of misschien zelfs wil wonen. Dit één van de eerste activiteiten die Operatie Steenbreek Beuningen dit jaar speciaal voor jonge kinderen gaat organiseren.

Met de dierenmaskers zoeken kinderen zelf uit hoe dat kan in de tuin. Op de maskers staat welke wensen een egel, tuinvogel of wilde bij hebben. Een tuin vol slakken is bijvoorbeeld een snackbar voor egels. Maar als een schutting of muur de tuin afsluit, kunnen egels er niet op jacht. Een paar openingen helpen dan enorm. Vogels lokken met vetbollen heeft bijvoorbeeld weinig zin als de tuin niet veilig is. Een paar struiken of bomen om zich in te verstoppen, maakt een tuin aantrekkelijk voor vogels. De bomen hoeven niet per se in de tuin te staan. Ook in de omgeving kunnen ze de tuin voor vogels veilig maken. Met buren is af te spreken waar een extra struik of boom is te planten, als die volledig ontbreken. Ook wie geen tuin heeft, kan met de maskers aan de slag. Wilde bijen zijn eenvoudig te helpen met wat wilde bloemen in een bloembak en een bijenhotel aan de muur. Op de maskers staat wat de dierenwensen zijn en tips hoe dat in de tuin eenvoudig is aan te passen. Zo wordt het een spannend voorjaar voor kinderen die wachten op nieuwe gasten in de tuin.

Actie Stoepbezoek
De maskers worden komende week uitgedeeld tijdens de Actie Stoepbezoek van Stichting Perspectief. Ook worden er dan zakjes wilde bloemzaad uitgedeeld, om uit te zaaien en in het voorjaar wilde bijen en vinders te helpen aan nectarplanten.

Operatie Steenbreek Beuningen
Met Operatie Steenbreek Beuningen stimuleert Het Dijkmagazijn en gemeente Beuningen inwoners om hun woonomgeving groener te maken. Dat kan van kleine veranderingen in eigen tuin tot samen met de buren de eigen straat vergroenen. Een groene leefomgeving woont prettiger: het voorkomt hittestress, zorgt bij hoosbuien dat het water minder overlast geeft. Ook blijkt een groene leefomgeving gezonder te zijn en het brengt mensen bij elkaar. Kijk hier voor inspiratie, tips, hulp of subsidie.