Vincent aan Zee – Katwijk

Wie kent Vincent van Gogh (1853-1890) niet? Samen met Rembrandt van Rijn vormt hij het duo van de meest bekende kunstschilders ter wereld. Van over heel de planeet komen jaarlijks talloze toeristen op bezoek bij het Van Gogh Museum of bij het Kröller Müller Museum. Begrijpelijk, want zeker Van Goghs schilderijen uit zijn tijd in Zuid-Frankrijk zijn indrukwekkend qua stijl en kleurgebruik. Hij maakte daar wel 200 schilderijen. Heel bekend zijn de werken met zonnebloemen. Zijn collega schilders schilderden bloemstillevens, maar de zonnebloem vonden ze boers en onelegant. Voor Vincent had de bloem juist een speciale betekenis, ze drukten ‘dankbaarheid’ uit vond hij. Toen Vincent overleed, brachten zijn vrienden zonnebloemen mee naar zijn begrafenis.


Steenbreek Katwijk lanceert in de lente en zomer van 2024 de campagne Vincent aan Zee. Deze campagne roept alle inwoners van de gemeente Katwijk op om hun dorp te vergelen door zoveel mogelijk zonnebloemen te planten. Ze moedigen Katwijkers aan om (biologische) zonnebloemen te planten rond het huis, op het balkon, in de straat, in de wijk, op het schoolplein, in het plantsoen of waar dan ook. Het leuke van zonnebloemen is dat ze enorm groot en lang kunnen worden en dat je dus ook onderling kan vergelijken bij wie de grootste en hoogste zonnebloem groeit. De campagne roept Katwijkers niet alleen op om zo veel mogelijk zonnebloemen te planten, maar ook om zonnebloemenkunstwerken te maken in de geest van Vincent van Gogh. De mooiste werken zullen worden tentoongesteld in een Vincent aan Zee-tentoonstelling die begin september 2024 zal plaatsvinden in de Oude Redschuur aan de Rijnmond te Katwijk aan Zee. Vincent van Gogh zou zijn ogen hebben uitgekeken.

Bij het bedenken van de campagne werden zij onder andere geïnspireerd door de enorme zonnebloemen in de tuin van mevrouw L. de Haas uit Katwijk. Zij deelde met de gemeente: “Al sinds 2007 zetten we een rijtje van tien zonnebloemen tussen de buren en ons en vorig jaar tegen een zijgevel van appartementen achter ons huis. We delen regelmatig zonnebloempitten aan wie ze hebben wil. Erg leuk om te doen! Mijn tips voor het opkweken van zonnebloemen: Doe eerst wat zaadjes in een kweekbak. Als ze 10 cm hoog zijn, dan in de volle grond stoppen. Dit om te voorkomen, dat slakken er meteen aan beginnen. Dan is al de moeite voor niets geweest. En zet ze het liefst op een luwe, zonnige plek. Liefst tegen een wand of schutting. En als het toch hard gaat waaien… bamboestokken ernaast steken en ze vastbinden met touw. Ooit hadden we er een die half geknakt was. Toen hem meteen weer recht gemaakt en gespalkt met stokje en tape. Op die plek was de steel weer geheeld en dikker geworden en de bloem kwam gewoon tot bloei. We hadden eer van ons werk.”


De campagne bestaat uit verschillende activiteiten verspreid over de lente en zomer. Ze begonnen op 3 april met een lezing van tuinexpert Suze Peters over milieuvriendelijk tuinieren in Bibliotheek Katwijk. Op 15 mei was er voor kinderen een workshop bloempotjes schilderen in het Van Gogh thema in het Natuurcentrum van Katwijk. Na afloop werden de potjes gevuld met een zonnebloemplantje voor mee naar huis. Op 18 mei hebben ze meer dan 300 zonnebloemplantjes uitgedeeld op verschillende plekken in de gemeente (biologisch opgekweekt door de kwekerij Festina Lente Tuin). Verder hebben zij bloemzaad verspreid onder 11 basisscholen (gesponsord door Orbis). Stichting Coastbusters nam deel aan het kunstzinnige aspect van de campagne en maakten van het zwerfafval dat ze op het strand verzamelden een mozaïek met zonnebloemen in de stijl van Van Gogh. Er liggen ook nog een paar activiteiten in het verschiet. In de zomer, wanneer de zonnebloemen in volle bloei staan, organiseren ze een fotowedstrijd om de mooiste, grootste en langste zonnebloemen vast te leggen. In september sluiten ze de campagne af met een schilderijententoonstelling in het DUNAatelier van Kunstvereniging Katwijk, waarvoor verschillende kunstgroepen aan de slag zijn.