Wat is het meest toekomstbestendige dak van Nederland?

Welke daktuin, welk innovatief dakoppervlak, of welke bijzondere bovenste laag krijgt op vrijdag 4 september tijdens het Rooftop Symposium de titel ‘meest in het oog springende dak van Nederland’ en wordt bekroond met de Rooftop Award?
 
In een tijd waarin je nabije omgeving belangrijker is dan ooit en we op zoek gaan naar andere vormen van werken, samenzijn en recreëren, ontstaat er ruimte voor nieuwe mogelijkheden. Die mogelijkheden liggen onder andere op het dak! Nederland telt meer dan 400 km2 onbenut dakoppervlak dat smachtend wacht om gebruikt te worden. Op die bovenste laag kunnen we water opvangen met behulp van slimme watersystemen, energie opwekken met zonnepanelen, de biodiversiteit boosten door daktuinen aan te leggen, de stad koelen door er groen te planten, we kunnen er zelfs nieuwe ruimte creëren waar we elkaar in een oase van rust kunnen ontmoeten.

Veel van de Nederlandse daken zijn nog onbenut, maar dankzij de koplopers die aan de slag zijn gegaan met hun dakoppervlak, komen er elk jaar weer nieuwe parels van daken bij. Om één van hen in het zonnetje te zetten, voor de lef en creativiteit die hun eigenaren tonen en omdat ze het nut en de noodzaak inzien van duurzame ontwikkeling van de bovenlaag, reikt Rooftop Revolution de Rooftop Award uit. De prijs voor het meest in het oog springende dak van Nederland.

Genomineerde daken
Welke daken zijn er allemaal genomineerd voor de Rooftop Award? Een kleine greep uit de pareltjes. De circulaire daktuin bovenop PLNT in Leiden is aangedragen, en de Triodos bank in Driebergen-Rijsenburg. Maar ook het gloednieuwe dak van Capital C, de venue waar het Rooftop Symposium plaatsvindt. Aan de jury de eer om het meest aansprekende project te kiezen. Tim van Hattum, programmaleider klimaat WUR en een van de keynote sprekers, Margot Bleeker, directeur stichting Erasmus Trustfonds en betrokken bij de vorige prijswinnaar, en de Rotterdamse DakenDiva Esther Wienese zullen deze taak vervullen. De DakenDiva zal 4 september in Capital C aanwezig zijn om de prijs uit te reiken. Bekijk hier alle genomineerden.

Uitreiking Rooftop Award
De uitreiking van de Rooftop Award vindt plaats op 4 september tijdens het Rooftop Symposium in Capital C in Amsterdam. Tijdens dit event komen duurzaamheidsexperts, hoveniers, wetenschappers en dakkenners bij elkaar. De middag is bedoeld om professionals uit het vastgoed, beleidsmakers en vele anderen te laten zien hoe we ons daklandschap optimaal kunnen benutten. ‘Vanwege corona’ geen bomvolle zaal, maar een exclusief gezelschap op locatie en onder toeziend oog van een online publiek. Via een registratielink kunnen geïnteresseerden zich aanmelden om het gehele event digitaal te volgen.