Wat ná mei met je lange gras? #MaaiMeiNiet

In mei doen we een maand lang niets aan ons gazon met de campagne Maai Mei Niet. Heel wat bloemen, bijen, vlinders sieren onze tuinen. Een levendige tuin blijkt dus helemaal niet moeilijk te zijn. Maar hoe moet het nu verder met ons gazon om blijvend goed te doen voor bijen, vlinders en andere dieren?

Ga voor een bloemenweide
Heb je een stuk in je gazon waar je weinig komt? Laat dit dan eens wat langer met rust en maai dit bijvoorbeeld maar 2 keer per jaar. Heel wat planten in het gras krijgen hierdoor de kans om te gaan bloeien waardoor je een bloemengrasland of (mini) bloemenweide krijgt. Zo leg je een rijkelijk buffet aan voor allerlei belangrijke beestjes, van bijen over kevers en vlinders tot hommels. Deze insecten lokken op hun beurt tal van vogels, kikkers, egels en andere welkome dieren.

Maai gefaseerd terug
Is jouw gras heel erg lang? Ga er dan de eerste keer over met een sikkel of handzeis bij kleine stukken. Indien het om grote stukken gaat, gebruik dan een motorzeis. Wat ook kan is halve stroken per keer maaien, zo overbelast je de grasmachine niet.

Biologische bloembollen
Fleur eventueel je gazon op met nog meer bloemenpracht door het aanplanten van voorjaarsbloeiende bloembollen. Heel wat bolgewassen zoals krokussen, narcissen en blauwe druifjes bloeien vroeg in de lente en vormen zo het eerste krachtvoer voor heel wat ontluikende insecten.

Volg het Webinar van Velt 31 mei om 20:00
Nog meer weten over wat je doet met je gazon en tuin na de campagne? Herbekijk hier het gratis webinar van Velt “Wat met mijn gazon en tuin na Maai Mei Niet.

Maai Mei Niet Nederland  is een initiatief van de Bijenstichting, Stichting Steenbreek, Flora van Nederland, EW Magazine en Velt.