Welke boom wordt in 2022 De Boom van het Jaar?

De vijfde editie van de Nederlandse verkiezing van De Boom van het Jaar is gestart. Iedereen in ons land kan t/m 30 mei zijn of haar favoriete boom met een bijzonder verhaal aanmelden via www.deboomvanhetjaar.nl. De verkiezing van De Boom van het Jaar maakt deel uit van European Tree of the Year. SBNL Natuurfonds verzorgt sinds 2018 de Nederlandse inzending voor deze verkiezing.

 De Boom van het Jaar 2022 draait niet om de dikste, mooiste of oudste boom, maar om markante bomen met een bijzonder verhaal. Het kan gaan om een historisch verhaal of om een boom met een bijzondere waarde voor een dorp of stad. De boom die een natuurramp overleefde. Of waaronder al sinds mensenheugenis het dorpsfeest plaatsvindt. Bomen vertolken een emotionele waarde, zij vertellen ons verhalen die het waard zijn gedeeld en herinnerd te worden. In de afgelopen jaren wonnen de Bredase Troeteleik, de Heksenboom in Bladel, de Moeierboom van Etten-Leur en de Instagram-linde in Maasniel deze eervolle titel.

Aanmelden
Tot en met 30 mei kan iedereen zijn favoriete boom met verhaal aanmelden. Daarna kiest de jury voor elke provincie één boom. Deze 12 provinciale genomineerden worden begin september bekendgemaakt en concurreren met elkaar in een landelijke stemronde. Van 1 september tot 18 oktober mag iedereen in Nederland stemmen op de boom van zijn keuze. De boom met de meeste stemmen wordt uitgeroepen tot De Boom van het Jaar 2022. Deze winnaar wordt feestelijk gehuldigd en is tevens de Nederlandse inzending voor de European Tree of the Year in 2023. Deze Europese verkiezing bestaat sinds 2011 en wordt georganiseerd door de Environmental Partnership Association (EPA). Nederland is een van de 16 deelnemers.