Wethouder Mario Jacobs opent eerste Groene Klimaatpleinen

Een landelijk initiatief start met twee pilots in Tilburg. De Groene Klimaatpleinen zijn een samenwerking tussen de gemeente Tilburg, Interpolis, Tuinbranche Nederland, Natuurlijk Tilburg en Groenrijk Tilburg. Het Groene Klimaatplein informeert inwoners hoe ze met hun tuin bij kunnen dragen aan een gezonde leefomgeving voor mens en dier.

De Groene Klimaatpleinen werden op 16 juli om 13.00 uur bij Tuincentrum Natuurlijk Tilburg officieel geopend door Mario Jacobs, wethouder duurzaamheid én om 13.30 uur bij Groenrijk Tilburg. Bij tuincentra komen veel mensen die al in hun tuin bezig zijn. Gemeente Tilburg wil hen graag bereiken met informatie over subsidies voor geveltuintjes en groene daken. Interpolis biedt betaalbare aanleg van Groene daken aan waarbij alles geregeld wordt van dakcheck tot aanleg. Uit onderzoek van Interpolis blijkt dat groene daken zorgen voor minder schades. Natuurorganisaties geven hier workshops en de initiatiefnemer Tuinbranche Nederland brengt het verder.

Waarom een Groen Klimaatplein?
Het klimaat is aan het veranderen. Er zijn meer periodes van droogte en tegelijkertijd zijn er meer hoosbuien waarin zoveel water valt dat riolen het niet aankunnen en overstromingen plaatsvinden. De helft van de buitenruimte in steden bestaat uit tuinen. Wanneer die tuinen teveel bestraat zijn, ontstaan de problemen van wateroverlast en hittestress. Groene tuinen voorkomen deze problemen. Inwoners kunnen zelf bijdragen, willen dat ook maar weten vaak niet hoe.

Wat is een Groen Klimaatplein?
Het Groen Klimaatplein is een plein van zo’n 30 m2 waarin vier thema’s aan de orde komen:
1. Water- hoe kun je het opvangen en bewaren.
2. Levende Tuin: hoe krijg ik meer vogels, vlinders en bijen in de tuin.
3. Groen dak: wat doet het en hoe vraag ik het aan.
4. Tegel eruit? En wat doe ik er dan in en wat ‘levert dat op’.

Er is altijd een medewerker in de buurt om vragen te beantwoorden maar er is ook een tablet met informatie over deze thema’s die bezoekers naar zichzelf kunnen mailen. Natuurlijk zijn er ook informatiefolders van o.a. Steenbreek beschikbaar. Als het aan Tuinbranche Nederland ligt dan komen er nog veel meer Groene Klimaatpleinen in Nederland bij.