Wijkbijencampagne Zuid-Holland met Toolkit
Bijen, samen met andere insecten, bestuiven ongeveer 75 procent van onze bloemen, groenten en fruit. Maar het gaat niet goed met ze. In onze drukke en versteende leefomgeving vinden ze steeds minder bloemen en nestplekken. En dat is slecht nieuws, want zonder bijen hebben we geen aardbeien, appels, bonen of pompoenen. Gelukkig kunnen we samen iets doen om hen te helpen: een bloemrijk bijenlandschap creëren. Zo’n bloemrijk bijenlandschap bestaat uit Bed & Breakfast-gebieden, bloemrijke verbindingen en bij-tankstations. Hoe meer mensen een geveltuintje aanleggen of hun tuin of balkon vergroenen met bloeiende planten, hoe beter het is voor de bijen! Dus: steen eruit, bloeiende plant erin! Om inwoners van Zuid-Holland te stimuleren meer bij-tankstations in hun (gevel)tuin of op hun balkon te maken, heeft Steenbreekpartner Provincie Zuid-Holland de wijkbijencampagne ontwikkeld. In deze campagne krijgt elke wijk in Zuid-Holland een eigen wilde bij om voor te zorgen. Bewoners worden aangemoedigd om de planten te kiezen die hun “wijkbij” lekker vindt. Zo helpen ze niet alleen de bijen, maar maken ze samen met hun buren de buurt groener en gezelliger. Maar hoe weten bewoners welke planten hun wijkbij nodig heeft? Kinderboerderijen en basisscholen zijn gevraagd om voorbeeldtuintjes aan te leggen met speciaal samengestelde plantenpakketten en informatieborden. Vanaf 20 maart zijn deze voorbeeldtuintjes te zien bij 60 kinderboerderijen en vanaf 8 april bij 350 schoolpleinen in Zuid-Holland. Geïnspireerde bewoners kunnen hetzelfde plantenpakket bestellen bij Cruydt-Hoeck, net als het Steenbreek-plantenpakket! Daarnaast is er een speciale website over het bijenlandschap en de wijkbijencampagne, met alle informatie over wijkbijen en een kaart waarop je kunt zien welke wijk welke wijkbij heeft. Toolkit Meer weten over deze campagne?
Wijkbijencampagne: Bij-tanktuintjes voor de bij
Per wijkbij vind je in de toolkit:
Je kan het ontwerp het beste op weerbestendig aluminium met een witte toplaag zetten. Dit kost ongeveer 40 euro, en kan bijvoorbeeld bij de Hema worden gedaan.
Kijk op www.bijenlandschap.nl of neem contact op met Melva Rosaria via m.rosaria@pzh.nl. Bekijk de plantenpakketten op: Bijenlandschap Zuid-Holland