Winnaar Steenbreektrofee 2019 dorp Spijk krijgt boom en vaste planten

Op 4 maart werden er door de leden van het bestuur Stichting Actief Spijk, Stichting Steenbreek en burgemeester Luciën van Riswijk van de gemeente Zevenaar een boom en vaste planten geplant in het dorpshart van de kern Spijk. Dit vanwege het feit dat zij in 2019 de Steenbreektrofee won.

Spijk is een dorp van 650 inwoners op het punt waar de Rijn ons land binnenkomt. Het ervaart de gevolgen van de bevolkingskrimp, maar ook de tegenstrijdige effecten van het klimaat zoals verdroging en vernatting. De inwoners leggen zich hier niet bij neer, maar hebben zelfs een aanvalsplan voor de toekomst. En dat werpt zijn vruchten af. Zo is het oude, onsamenhangende centrum met veel asfalt en weinig diversiteit in het groen, omgetoverd tot een multifunctioneel dorpshart waarin de kwaliteiten van het omringende landschap (groen en water) en de geschiedenis (steenfabricage) in terug komen. Het vele asfalt is vervangen door bomen en veel (bloeiende) planten. In het dorpshart is een wadi aangelegd voor de opvang van het hemelwater van alle grote, van het riool ontkoppelde, gebouwen (school, dorpshuis, kerk).

Leefbaarheid
De jury van de Steenbreektrofee was onder de indruk van de omvang van het project en de wijze waarop zowel bewoners als bedrijfsleven zich betrokken tonen bij hun dorp, het aanzicht en de leefbaarheid. In de loop der jaren zijn meerdere deelprojecten uitgevoerd, waarmee vergroening zowel op de schaal van de straat als het dorp en de streek is gerealiseerd. Juist in deze samenhang is de leefbaarheid verbeterd, heeft biodiversiteit een waardevolle impuls gekregen en zijn kansen om klimaatbestendigheid te vergroten benut. Het dorp Spijk is hierdoor een duidelijk vergroend.

Boom en vaste planten
De boom die werd geschonken door Van den Berk Boomkwekerijen uit Sint- Oedenrode – Liriodendron tulipifera (Amerikaanse tulpenboom)  – heeft een bestemming gekregen in het dorp naast de koningsboom. Behalve de boom ontving Spijk ook een vaste plantenborder van het Green to Colour concept, geschonken door Griffioen Wassenaar.

Bent u benieuwd naar de Spijkse aanpak? Op 11 juni organiseren Stichting Actief Spijk en Stichting Steenbreek een bijeenkomst met excursie. U kunt zich alvast aanmelden hiervoor. Voor meer informatie hierover neem alvast contact op met het secretariaat van Stichting Steenbreek via info@steenbreek.nl

Van links naar rechts: Wout Veldstra (voorzitter Stichting Steenbreek), Guido Ariessen (voorzitter Stichting Actief Spijk), Fabian Guldemond (namens Griffioen Wassenaar) en Luciën van Riswijk (burgemeester Zevenaar)
Fabian Guldemond (namens Griffioen Wassenaar) plant de vaste planten