Present Winterswijk van start met project Sociaal Groen

Present Winterswijk is vorige week officieel van start gegaan met haar project Sociaal Groen. Wethouder Elvira Schepers plantte op zaterdag 17 april de eerste plant in een van de vijf tuinen die tijdens deze dag werden opgeknapt.

Wethouder Elvira Schepers: “Ik ben erg vereerd dat ik als eerste een schop in de grond mag zetten. We zijn als gemeente erg enthousiast over Sociaal Groen. Als eerste zorgt het voor het vergroenen van Winterswijk en daarnaast is het heel mooi om te zien dat mensen anderen belangeloos helpen en zorgen voor het verkleinen van het isolement waar sommige mensen in zitten”.
In totaal hielpen veertien vrijwillgers bij het duurzaam beplanten van tuinen van kwetsbare Winterswijkers. Naast de aandacht voor de tuinen, was er ook een fijne ontmoeting tussen de bewoners en vrijwilligers. “Met geen woorden kan ik beschrijven hoe dankbaar ik jullie allemaal ben en wat dit voor mij betekent. Een gevoel van geluk! Ik ben er echt ontzettend blij mee en zal de komende jaren hier volop van genieten”, liet een van hen na afloop weten.

Na de make-over van de tuin tijdens de Sociaal Groen-dag worden er vaste vrijwilligers aan de tuin gekoppeld. In overleg en samen met de bewoners houden deze vrijwilligers de tuin bij, totdat een onderhoudsarme biodiverse tuin is ontstaan. Het mes snijdt hierbij aan twee kanten. De bewoner krijgt een groene tuin en er komt regelmatig iemand om samen een kop koffie of thee te drinken. Als extraatje kregen alle bewoners deze dag een gieter, om de planten de komende tijd goed te verzorgen. Voor de insecten die hun weg naar de tuinen vinden kregen ze een insectenhotel.

Meer groen, meer aandacht

Met het project Sociaal Groen wil Present mensen met elkaar verbinden in de buurt en wijken vergroenen. “Zo wilde de bewoner waar de wethouder de eerste schop in de grond stak, graag een onderhoudsarme tuin. “Hij dacht toen aan betegelen, totdat hij van het project Sociaal Groen hoorde”, vertelt Anneke van Nierop, projectcoördinator bij Present Winterswijk. “Het liefst willen we ook zoveel mogelijk buurtbewoners betrekken bij Sociaal Groen. Helaas is dit nu door de coronamaatregelen nog niet mogelijk, omdat we niet in grote groepen bij elkaar mogen zijn. Hopelijk kan dat in het najaar wel”.
Present wil de komende jaren ieder voorjaar vijf en ieder najaar vijf tuinen in één wijk duurzaam gaan beplanten. “De planten die we gebruiken zijn verschillend en ze hebben allemaal een eigen functie. Met de planten willen we de biodiversiteit vergroten, insecten aantrekken en water vast houden”. De tuinen zijn in elk seizoen mooi, er is altijd wat moois te zien of het nu winter, lente, zomer of herfst is. Hieronder de foto’s van voor en na van de tuin waar wethouder Schepers ook heeft meegeholpen.

     

Samenwerking

Present doet dit project niet alleen. “We werken binnen het project samen de gemeente, De Woonplaats, Hovenier Wenninkhof en Sociaal Team De Post”, vertelt Van Nierop. Samen met De Woonplaats, Sociaal Team De Post en andere hulpverleners wordt gekeken welke tuinen in aanmerking komen voor het project. Jan van Bent van Hovenier Wenninkhof heeft de ontwerpen voor de vijf tuinen gemaakt, de planten worden voor een deel betaald vanuit een bijdrage van de Harry Arendsen Foundation en daarnaast wordt aan de bewoners een bijdrage gevraagd.
Sociaal Groen past erg bij de milieudoelen van de gemeente en regio Achterhoek. “Door klimaatverandering wordt het steeds warmer en droger. Een groene buurt kan hier beter tegen, want planten zorgen voor verkoeling, houden water beter vast en bevorderen de opname van water in de bodem. We gaan daarom voor minder tegels en meer planten in de gemeente Winterswijk”, besluit Van Nierop. Ook in Doetinchem en Bronckhorst is Present actief met dit project en worden ieder voor- en najaar meerdere tuinen groen gemaakt en aandacht aan de bewoners gegeven.

Steenbreek

Gemeente Winterswijk is een van de gemeenten die is aangesloten bij Steenbreek. Bekijk hier wie er nog meer meedoen.

Bron:
Gemeente Winterswijk