WIYS-app wint Summerschool bedrijventerreinen

WIYS, een platform voor duurzame bedrijventerreinen, is winnaar geworden van de Summerschool ‘Bedrijventerreinen grijs en grauw? Maak ze groen-blauw!’. Dertig jonge professionals bogen zich 3 dagen lang over de vraag welke kansen en uitdagingen het vergroenen en klimaatadaptief maken van bedrijventerreinen biedt.

De Summerschool in het Scoutcentrum in Rotterdam werd georganiseerd door het Kennislab voor Urbanisme in opdracht van Stichting Steenbreek, provincie Zuid-Holland en Stichting Kennisalliantie Bedrijventerreinen Nederland. Een aantal jonge professionals kreeg 18, 19 en 20 oktober de kans om oplossingen te bedenken op de vraag hoe bedrijventerreinen en gemeenten de kansen van vergroening gaan zien. Uit onderzoek blijkt dat de 3800 bedrijventerreinen in Nederland – waar een derde van de werkende bevolking actief is – voor slechts 1 procent van hun oppervlakte bestaan uit groen-blauwe structuren, zoals bomen, vaste planten, gras, sloten en poelen. 90 procent van de daken van bedrijfspanden zijn onbenut, terwijl hier kansen liggen voor groene daken of zonnepanelen.

Bekijk hier 6x Inspiratie voor een Groen-Blauw Bedrijventerrein

Jury
Na lezingen door onder anderen Cees-Jan Pen (lector De Ondernemende Regio), Ad van den Berg (ParkTrust Parkmanagement) en Wout Veldstra (Stichting Steenbreek), gingen de deelnemers in een speeddate in gesprek met parkmanagers en vertegenwoordigers van groeninitiatieven en gemeenten. Vervolgens gingen zij in teams van vijf personen aan de slag met hun idee. Op de tweede dag stond onder meer een excursie naar bedrijventerrein en polder de Spaanse Polder in Rotterdam op het programma.

Op de slotdag volgden de presentaties van de eindresultaten. ‘Wat opviel is dat bijna alle oplossingen gaan over bewustwording bij bedrijventerreinen en hoe je ze bewust maakt van de opgave’, aldus jurylid Prisca van der Wal (NLGreenLabel).

De jury bestond verder uit Pamela van der Goot (provincie Zuid-Holland), Frank Hazeleger (Stichting Kennisalliantie Bedrijventerreinen Nederland), Wout Veldstra (Stichting Steenbreek), Boudewijn Raessens (Fontys Hogeschool) en Boyd Bartels (Samen Meerwaarde).

Duurzaamheid
Uit de zes voorstellen van de jonge professionals koos de jury WIYS als winnaar. De WIYS-app laat op drie niveaus zien welke stappen op het gebied van duurzaamheid een bedrijf al heeft genomen. Een bezoeker van een bedrijventerrein kan ermee zien welke stappen dat zijn en bedrijven kunnen de app inzetten om te laten zien hoeveel ze door duurzaamheid besparen door hun duurzaamheidsstappen te laten zien op wegwijzers.

De jury was gecharmeerd door de uitvoerbaarheid en de visualisaties van het platform. ‘Je ziet de wegwijzers al bijna staan’, aldus de juryvoorzitter. Het team ontving een cheque van 2000 euro voor studiedoeleinden.