Zo maak je je tuin klimaatbestendig

Door klimaatverandering krijgen we steeds vaker te maken met extreme buien, meer neerslag, en langere perioden van droogte en hitte. Met een groene tuin ben je beter voorbereid op de gevolgen van klimaatverandering. Een groene tuin zorgt voor verkoeling in de zomer en in een groene tuin kan het regenwater goed weglopen in de grond. Hoe maak je je tuin klimaatbestendig? Deze tips helpen je op weg.

Start met het wippen van je tegels
De eerste stap naar een groene tuin is het wippen van tegels: maak minimaal 60 procent van je tuin groen. Wil je bepaalde delen van je tuin verharden? Kies dan voor halfverharding, waterdoorlatende klinkers of een terras met brede voegen. Zo kan het regenwater goed de bodem intrekken. 

Vergroen je omgeving
Een groene (gevel)tuin, groen balkon of groen dak kan regenwater goed opvangen en werkt verkoelend in periodes van hitte. In sommige gemeenten kun je subsidie krijgen voor verschillende klimaatadaptieve maatregelen. Kijk op groenesubsidiewijzer.nl of je bij jouw gemeente subsidie kunt krijgen voor het vergroenen en verduurzamen van je tuin.

Vang regenwater op
Door overtollig regenwater op te vangen, zorg je ervoor dat je in tijden van droogte je tuin mooi en gezond kunt houden zónder veel kraanwater te gebruiken. Je kunt het regenwater bijvoorbeeld opvangen in een regenton of onder de grond in infiltratiekratten. Door je regenpijp af te koppelen stroomt het regenwater niet meer direct het riool in, maar wordt het water opgevangen in de tuin. Zo kan het riool beter omgaan met veel neerslag én wordt het regenwater niet onnodig gezuiverd.

Aan de slag tijdens de Week van de Groene Tuin
Beginnen jouw (groene) vingers al te kriebelen bij het lezen van deze tips? Doe dan ook mee aan de Week van de Groene Tuin van 4 t/m 10 april 2023! Samen gaan we zoveel mogelijk tuinen, balkons en straten (verder) vergroenen en verduurzamen. Ga zelf aan de slag met de tips of kijk op weekvandegroenetuin.nl/acties welke groene activiteiten er bij jou in de buurt zijn. Heb jij een groene tuin of groen balkon die het verdient om in de schijnwerpers te staan? Dan kun je ook meedoen aan de fotowedstrijd via de weekvandegroenetuin.nl/fotowedstrijd.