Studiereis: Pesticidevrije tuinen en openbare ruimten (12/13 okt)

De gemeente Knokke-Heist in Vlaanderen gebruikt al jaren geen pesticiden in de openbare ruimte. Sinds 2021 hebben zij ook een verbod op het gebruik in tuinen ingesteld. Tijdens deze studiereis gaan we onderzoeken hoe ook Nederlandse gemeenten kunnen zorgen voor kwalitatief goed groen zonder dat pesticiden gebruikt worden.

Na het succesvolle webinar op 16 juni over ‘Pesticidevrije tuinen en openbare ruimten,’ waar de gemeente Knokke-Heist uitleg gaf, is het initiatief ontstaan om deze gemeente te gaan bezoeken en te leren over hun werkwijze. Knokke-Heist heeft al ruime ervaring opgedaan over pesticidevrij beheer en gebruiken al jaren geen pesticiden in de openbare ruimte. Tuinbezitters en hoveniers die particulieren tuinen onderhouden, worden in deze Vlaamse gemeente aangespoord het zonder pesticiden te doen. Vanaf januari 2021 heeft de gemeente zelfs een verbod op het gebruik in tuinen ingesteld. Knokke-Heist werkt hierbij samen met Velt, Vereniging voor ecologisch leven en tuinieren.

Tijdens deze studiereis gaan we in gesprek, mede aan de hand van het bezoek aan diverse praktijkvoorbeelden, van hoe ook Nederlandse gemeenten kunnen zorgen voor kwalitatief goed groen zonder dat pesticiden gebruikt worden. Het volledige programma van de studiereis volgt.

De kosten:

  • 595 euro voor niet leden van de organisaties van de werkgroep de Levende tuin en lezers van de vakbladen Groen en Stedelijk Interieur die geen abonnement hebben.
  • 545 euro voor leden voor de leden van de organisaties van de werkgroep de Levende Tuin en abonnee’s van de vakbladen Groen en Stedelijk Interieur.

In deze kosten zit inbegrepen:

  • Busreis (Roosendaal – Knokke-Heist)
  • Hotel (1 nacht)
  • Vervoer tijdens de studiedagen (eventueel bus of fiets)
  • 2 x lunch
  • 1 x diner

Voor meer informatie en aanmelding kunt u een mail sturen naar: wendy@steenbreek.nl

Organiserende partijen
Dit is een initiatief van de werkgroep de Levende Tuin: AVVN samen natuurlijk tuinieren, IVN natuureducatie, KMTP/Groei&Bloei, KNNV, NL Greenlabel, Stichting Steenbreek, Sociaal Tuinieren, Velt en Vogelbescherming Nederland

De organisaties achter het Manifest ‘Iedereen heeft recht op een groene leefomgeving’ vinden het van belang om bestuurders, ambtenaren, gemeenteraadsleden en anderen te blijven voeden over actuele onderwerpen die betrekking hebben op de vergroening van de leefomgeving. Lees hier het Manifest ‘Iedereen heeft recht op een groene leefomgeving’