Terugkijken: Inspiratiewebinar over pesticidevrije tuinen en openbare ruimten

Nu de gemeenteraadsverkiezingen van maart voorbij zijn, colleges gevormd zijn of worden gevormd, vinden de organisaties achter het Manifest ‘Iedereen heeft recht op een groene leefomgeving’ het van belang om gemeenteraadsleden te blijven voeden over actuele onderwerpen die betrekking hebben op de vergroening van de leefomgeving. Op 16 juni wordt aandacht besteed aan ‘Pesticidevrije tuinen’.

Tijdens dit webinar op 16 juni worden gemeenteraadsleden en andere geïnteresseerden in één uur bijgepraat door experts. We gaan  in gesprek hoe gemeenten kunnen zorgen voor kwalitatief goed groen zonder dat pesticiden gebruikt worden.

Pesticidevrij groen: Hoe pakt de gemeente Knokke-Heist in België dit aan?

Een gemeente die op dit gebied al veel ervaring heeft opgedaan, is Knokke-Heist uit Vlaanderen. Deze gemeente gebruikt al jaren geen pesticiden in de openbare ruimte en heeft vanaf januari 2021 ook een verbod op het gebruik in tuinen ingesteld. Tuinbezitters en hoveniers die particulieren tuinen onderhouden, worden in deze Vlaamse gemeente aangespoord het zonder pesticiden te doen. Knokke-Heist werkt hierbij samen met Velt, Vereniging voor ecologisch leven en tuinieren.

Over het webinar:

  • In 1 uur tijd praten we u bij over bovenstaande onderwerpen zodat u inspiratie opdoet op pesticidevrij beheer en het goede voorbeeld uit Knokke-Heist gaat volgen. Want wist u dat er sinds 2014 500.000 bijen rondvliegen in de gemeente Knokke-Heist als mini-drones?  Zij detecteren of en welke pesticiden voorkomen in het stuifmeel dat ze verzamelen rond hun bijenkasten. De resultaten van deze Bee-monitoring hebben geleid tot een pesticideverbod.

In het webinar komen de volgende personen aan het woord:

  • Siska Willems – Stafmedewerker Dienst Milieu, Natuur en Landbouw van de afdeling stadsontwikkeling van de gemeente Knokke-Heist. Zij vertelt de deelnemers hoe ze dit aanpakken en wat de effecten zijn van pesticidevrij beheer.
  • Geert Gommers – Coördinator dienst kennis (tuin) van Velt, Vereniging voor ecologisch leven en tuinieren, licht toe hoe Velt voor gemeenten een begeleidingstraject opstart en hoe zij hoveniers en tuineigenaars aansporen om geen pesticiden te gebruiken in particuliere tuinen. Middels workshops voor tuineigenaars, een omschakelingstraject voor hoveniers, een masterclass voor tuinontwerpers én inspirerende tuinbezoeken, tonen ze dat het kan zonder pesticiden.
  • Paneldiscussie onder leiding van gespreksleider Frank Naber, voorzitter van KMTP / Groei&Bloei. Vragen uit het publiek worden voorgelegd aan de sprekers.

Organiserende partijen
Dit webinar is een initiatief van de werkgroep de Levende Tuin: AVVN samen natuurlijk tuinieren, IVN natuureducatie, KMTP/Groei&Bloei, KNNV, NL Greenlabel, Stichting Steenbreek, Sociaal Tuinieren, Velt en Vogelbescherming Nederland