Het Nationale Bloembollenweekend

7&8 oktober 2023

In het eerste weekend van oktober wordt voor het eerst het Nationale Bloembollenweekend gehouden. Deze actie heeft als doel om het planten van biologische bloembollen in het najaar te promoten en te zorgen dat hommels en bijen in het voorjaar voldoende voedsel hebben.

Uit onderzoek blijkt dat de afname van insecten zo’n 75 procent is. In het vroege voorjaar is het tegenwoordig eerder warm. Boven de 15 graden worden de insecten wakker en bijen en hommels gaan vliegen. Doordat er dan onvoldoende voedsel is raken ze uitgeput en gaan vaak dood.  Bijen en hommels zijn essentieel voor het ecosysteem. Veel bloemen en voedselgewassen hebben hommels, bijen of andere insecten nodig om het stuifmeel over te brengen.

Hoe doe je mee?

Heel eenvoudig: plant vroege voorjaarsbollen. Als je dit najaar bollen plant, zoals blauwe druif, sneeuwklokje, krokus, dan help je de bijen en hommels door die moeilijke periode in het voorjaar heen. Het mooie is dat bollen planten voor iedereen toegankelijk is, kinderen, volwassenen, ouderen, bedrijven. Ook scholen kunnen zich aansluiten bij het initiatief en daarop inspelen. Download hier de poster.
Tip: organiseer dit najaar een bloembollenactie tijdens het bloembollenweekend.

Aftrap in Culemborg

De aftrap van het Nationale Bloembollenweekend op 7 en 8 oktober staat gepland voor vrijdag 6 oktober in Culemborg. Door op deze manier aandacht te besteden aan bloembollen hopen we dat veel mensen in november voorjaarsbollen gaan planten, die dan in het voorjaar gaan bloeien. Zo willen we proberen de neergang in biodiversiteit en insectensoorten om te buigen.

Biologische bollen

Onderdeel van de campagne is dat mensen biologische bollen kopen en planten. Deze zijn gegarandeerd vrij van chemische middelen. Andere bloembollen kunnen juist schadelijk zijn voor de insecten.

Leveranciers van biologische bloembollen

CONTACT

Voor meer informatie over deze campagne neem je contact op met Stichting Steenbreek.

Partners