Het is de zesde keer dat de Steenbreektrofee werd uitgereikt, op dinsdag 27 september tijdens de Nationale Groendag op de Floriade. De jury was blij verrast met de enorme energie waarmee iedereen zorgt voor het vergroenen van onze leefomgeving.
“De urgentie voor meer groen begint in steeds meer lagen van de samenleving door te dringen. Soms kan één persoon al de sturende kracht zijn om verandering aan te jagen”, aldus Margot Ribberink, voorzitter van de jury. “Maar de kracht van samenwerking met diverse partijen blijft de sleutel tot succes”.
Kijk snel verder voor de winnaars en andere genomineerde inzendingen van 2022.
Maatschappelijke Initiatieven
Professionals
Groenbuurt, Leiden
Winnaar Maatschappelijke initiatieven 2022
De Groenbuurt Leiden is opgezet door gedreven bewoners die zich al tien jaar vrijwillig inzetten om hun eigen wijk tot een groene stadsoase te ontwikkelen. Dat doen ze op allerlei manieren, zoals de aanleg van boomspiegels en regentonnen, aanplant van fruitbomen, een tiny forest, groene netwerken voor insecten en egels, maar ook educatieve projecten. Ze mogen trots zijn op hun bijdrage voor de buurt.
Groene Weelde aan het Haegsch Hof
Genomineerde Maatschappelijke initiatieven 2022
Toen een groep buren eind 2018 samen een kansenkaart voor vergroening van het Haegsch Hof maakten, waren er volop ideeën om het versteende Hillebrant Jacobsplein mooier en vooral koeler te maken. Hittestress was hier een groot probleem. Op basis van meerdere ontwerpsessies zijn 9 kansen in kaart gebracht. De afgelopen jaren is een groot deel van deze kansen gerealiseerd.
Wijkpark Cromvliet, Den Haag
Winnaar professionals 2022
Het Cromvlietplein en omgeving vroeg om nodige verbetering vanwege de verslechterde leefbaarheid, kwaliteit van de buitenruimte en problematiek vanwege hittestress en wateroverlast. Het nieuwe Wijkpark is een droom, wens en verbeelding die voor bewoners is uitgekomen. Wijkpark Cromvlietpark verdient daarom een landelijk podium.
De Straatboer Make-Over
Aanmoedigingsoorkonde 2022
In kwetsbare wijken met veel sociale woningbouw is het extra moeilijk om bewoners bij vergroening te betrekken. Voor het initiatief De Straatboer Make-over wordt samengewerkt met bedrijven, organisaties en particulieren die vaste planten met willen delen als zij het uitdunnen tijdens het onderhoud. Met deze planten vergroenen ze versteende voortuinen van sociale huurwoningen, voor bewoners die dat zelf niet bij machte zijn te realiseren.
Ontstenen & Vergroenen Hoornse Meer, Groningen
Bewoners van twee versteende pleinen uit de wijk Hoornsemeer in Groningen hebben het initiatief genomen voor een klimaatadaptieve, groenere en gezellige inrichting. Zij wilden graag de biodiversiteit, klimaatbestendigheid én de leefkwaliteit verbeteren. Gemeente Groningen heeft samen met de bewoners gekeken naar de kansen en obstakels van het vergroenen van twee pleinen in de wijk Hoornse Meer, en hen hierbij ondersteund.
Vergroenen componistenbuurt, Tilburg
De gemeente Tilburg wil de bewoners graag betrekken bij het groot onderhoud en vergroenen van hun buurt; zij moeten er immers elke dag van genieten. In maart 2018 is een bijeenkomst georganiseerd om van bewoners te horen wat ze graag willen. De bewoners geven aan dat ze parkeren belangrijk vinden maar ook dat ze meer aandacht willen voor het groen en voor speelruimte voor kinderen. Ook willen ze graag nieuwe bomen terug hebben, waar de dode bomen worden gekapt.