13 mei- Tuinen (en plantsoenen) als stapstenen voor de unieke natuur in de streek
15.45 tot 16.30 uur
Een tuin met verschillende inheemse planten is goed voor de biodiversiteit. Een ‘Streektuin’ gaat nog een stap verder, door aan te sluiten bij de unieke natuur in de buurt. Door verbinding met de lokale ecologie kunnen streektuinen helpen om bijzondere soorten in stand te houden. Eén zo’n tuin kan voor duizenden soorten een leefgebied zijn. Stel je voor dat er een straat verderop nog zo’n tuin is, in de wijk nog vijf – en door heel Nederland vele duizenden: Die tuinen zijn tezamen een hoogwaardig ecologisch netwerk voor planten en dieren. Zo’n netwerk door Nederland is het droombeeld van streektuinen.
Nederland is ingedeeld in 25 ecologische streken. Waar in Nederland je ook woont, overal bestaat unieke natuur zoals bijen of vlinders die enkel in jouw streek voorkomen. Door juist op die lokale natuur te focussen en bijvoorbeeld te werken met ‘streekplanten’ ontstaan tuinen met de hoogste ecologische waarde. Tuinen, balkons, erven – iedereen kan aanhaken, waar in Nederland je ook woont.
Tijdens deze expertmeeting vertelt Rolf Schuttenhelm, wetenschapssjournalist en mede-initiatienemer van Streektuinen, meer over het belang van gebiedseigen soorten in tuinen en wat men concreet kan doen om een bijdrage te leveren. We bespreken parallellen tussen particuliere tuinen en gemeenschapsgronden, zoals gemeentelijke plantsoenen of wegbermen in de bebouwde kom. Want ook daar kan in principe dezelfde streekgebonden formule worden toegepast – met veel potentiële winst voor de Nederlandse biodiversiteit.
AANMELDEN
15 april – Positieve gezondheid – Gezondheid en de relatie met groen
15.45 tot 16.30 uur
Positieve Gezondheid is een bredere kijk op gezondheid, uitgewerkt in zes dimensies. Met die bredere benadering draag je bij aan het vermogen van mensen om met de fysieke, emotionele en sociale uitdagingen in het leven om te gaan. Én om zo veel mogelijk eigen regie te voeren. Machteld Huber, onderzoeker en oprichter van het Institute for Positive Health legt hierbij ook een relatie met het private gebied, een groene tuin, speelplekken en werkruimte. Haar keynote werd tijdens de Nationale Groendag 2024 uitstekend bevonden en wordt daarom kort herhaald tijdens deze online Expertmeeting.
Van oorsprong huisarts, ontdekte Machteld tijdens eigen ervaring met ziekte dat ze haar herstel actief en positief kon beïnvloeden. Zij wilde haar ervaring nuttig maken promoveerde in 2014 op het concept Positieve Gezondheid. Inmiddels wordt het breed toegepast in de praktijk en is is het ook praktisch uitgewerkt naar de inrichting van de directe leefomgeving van burgers. Het vormt ook een rode draad in de Landelijke Nota Gezondheidsbeleid 2020-2024 van het ministerie van VWS. Alvast meer weten? Bekijk deze video.
AANMELDEN