De Steenbreek Atlas
De Steenbreek Atlas is een interactief dashboard met kaarten over de mate van verstening en groen, in tuinen en openbare ruimte. Deze atlas is tot stand gekomen in samenwerking met Cobra Groeninzicht, als hulpmiddel in de vergroeningsopgave van gemeenten die zijn aangesloten bij Stichting Steenbreek.
Waar liggen de kansen om, samen met inwoners, verder te vergroenen? En hoe bereik je het beste effect? We duiken er graag in.
De Steenbreek Atlas – Basis
De Steenbreek Atlas – Basis is vrij toegankelijk voor deelnemers van Steenbreek en geeft inzicht tot op wijkniveau.
- Verstening van de openbare ruimte
- Verstening van de tuinen
- Totaalscore 3-30-300-regel
- Boomkroonbedekking
De Steenbreek Atlas – Verdieping
De Steenbreek Atlas – Verdieping is een betaalde aanvulling op de basisversie waarin het zoomniveau verdergaat tot op buurt- en perceelsniveau. De Verdiepingsatlas geeft tot op de stoeptegel weer waar de kansen liggen om, samen met inwoners, verder te vergroenen in de private ruimte.
- Verstening van de openbare ruimte
- Verstening van de tuinen
- Totaalscore 3-30-300-regel
- Boomkroonbedekking
- De mate van verstening op straatniveau (van gevel tot gevel)
- Achtergrond: luchtfoto en BGT plus boomkronen
Aanvullende modules
Vertaling van omgevingsvisie naar concrete opgave
Handvatten voor de openbare ruimte: Wat is bijvoorbeeld het aantal te planten bomen en hoeveel m2 kun je vergroenen?
Gezondheid: 3-30-300-regel
Snel overzicht voor een pand in één rapportcijfer. Hoe verzeker je inwoners van een gezonde leefomgeving?
Bomenkansenkaart
Waar heb je nog ruimte over voor het planten van bomen?
Groenbedekking
Hoe groen is de gemeente? Inzicht in de verdeling kruidlaag/gras, struiken en bomen.
Veelgestelde vragen
Wat kun je met de Atlas als organisatie?
Met de grote klimaatopgaven die de gemeenten de komende jaren staan te wachten, is inzicht in verstening, hittestress en aantal en locaties van bomen in zowel de openbare ruimte als in particuliere tuinen onontbeerlijk. De Steenbreek Atlas brengt de meest versteende wijken en buurten in beeld. Daarnaast maken de verschillende lagen van informatie het eenvoudig om dwarsverbanden te leggen, bijvoorbeeld tussen tuinen en de omgeving. Zo zijn bijvoorbeeld alle tuinen te zien waar de versteningsdichtheid van de omgeving hoger is dan 70 procent en waarvan de tuinen meer dan 70 procent zijn versteend. De Atlas geeft ook inzicht in de mate van verstening van de openbare ruimte in relatie tot de tuinen in de omgeving.
Deze data is nuttig voor de politiek, beleidsmakers en bewoners omdat de kaarten zowel de problemen als de kansen duidelijk maken. Aan de hand van de kaarten kunnen analyses gemaakt worden: Waar zitten de grootste kansen voor ontstenen? Waar zitten de hotspots? Hoe kun je het best met de informatie omgaan?
Hoe krijg je toegang tot de Atlas?
Via de regio adviseur kunnen partners de volledige Steenbreek Atlas inzien. Ook is het een optie om een jaarlicentie aan te schaffen voor intern gebruik binnen de eigen organisatie. Via een licentie krijg je toegang tot de kaarten. Ben je als gemeente nog niet aangesloten, kun je ook direct contact opnemen met Stichting Steenbreek via info@steenbreek.nl.
Door wie en hoe zijn de kaarten gemaakt?
De kaarten zijn ontwikkeld door Cobra Groeninzicht, een adviesbureau dat werkzaam is in de groene leefomgeving. Cobra verricht boomtechnisch en ecologisch onderzoek en levert big (green) data zoals landsdekkende temperatuurkaarten, bomen en groenheidskaarten, vochtstresskaarten en sensorinformatie. Voor het ontwikkelen van de Steenbreek Atlas is gebruikgemaakt van luchtfoto’s, stereo-infraroodluchtfoto’s, satellietbeelden van Landsat en Sentinel-2 en gegevens van het KNMI.
Wat zijn de prijzen?
Open hier de prijstabel.
Meer informatie
Heb je vragen of wil je een afspraak maken
om de mogelijkheden te bespreken, neem
dan contact op via info@steenbreek.nl