Konrad Adenauerplein in Doetinchem

Het Konrad Adenauerpleinplein is een klein buurtplein in de wijk Dichteren. Omwonenden wilden het plein graag vergroenen. Het plein is omsloten door bebouwing en bestond grotendeels uit verharding en halfverharding. Op het plein stonden 3 bomen.

Hitte effect beperken
De overmatig aanwezige verharding en de omsloten ligging zorgen ervoor dat het plein in de zomer sterk opwarmt en veel warmte vasthoudt. Deze verwarmde openbare ruimte zal direct en indirect ook van invloed zijn op het klimaat in de woning.

Een groot deel van de verharding is verwijderd en vervangen door plantvakken en grasbetonstenen. Naast de 3 bestaande bomen zijn er nog 4 bomen aan het plein toegevoegd. Door groen en bomen toe te voegen verlagen ze de omgevingstemperatuur.

Vergroten van biodiversiteit en belevingswaarde
Plantvakken vol met bloeiende vaste planten vergroten de biodiversiteit. Meer bloemen, meer insecten en meer vogels. Uiteraard dragen ook de bomen hiertoe bij. Een gemengd assortiment bomen geeft de hoogste waarde en de minste kans op overlast van een eventuele plaag.

Het toepassen van gevarieerde en kleurrijke beplanting wordt daarnaast door veel mensen als aangenaam ervaren, een fijne verblijfsplek.

Sociale cohesie
Het plein is van oudsher de plek om elkaar te ontmoeten. Met een opgewaardeerd plein en de mogelijkheid om te zitten wordt ook dit weer de plek om elkaar te ontmoeten. Daarnaast hebben verschillende omwonenden aangegeven delen van het groen te willen gaan onderhouden. Waarmee het onderlinge contact in de buurt verder versterkt wordt.

Waterberging en infiltratie
Na de herinrichting zal het regenwater van het plein en de aangelegen woningen in de ondergrond infiltreren en niet meer direct in het riool terecht komen. Met de realisatie van een speciale infiltratiestrook wordt alle regenwater opgevangen en gebufferd, om daarna langzaam in de ondergrond weg te zakken. Via de ondergrond komt het deels weer beschikbaar voor de aanwezige beplanting.

Hergebruik materialen
Ze hebben goed gekeken welke materialen hergebruikt konden worden. Zo is de stalen ring rond het plein in stukken gesneden. Hier zijn stalen randjes van gemaakt voor rond de plantvakken.

Van de provincie Gelderland hebben ze een subsidie gekregen voor ‘Groene Iconen’. Dat zijn voorbeeldprojecten om te laten zien hoe ze de openbare ruimte kunnen inrichten.

Het plein werd in februari/maart opgeleverd.