Nijmeegse actie ‘Pijpenkappuh’: 150 regenpijpen afgekoppeld in 2022

Met de actie Pijpenkappuh zijn afgelopen weekend maar liefst 100 regenpijpen afgekoppeld van het riool. Wethouder Cilia Daemen, o.a. klimaatadaptatie, heeft geholpen met het afkoppelen. De actie Pijpenkappuh is nu voor de vijfde keer uitgevoerd, en laat de kracht van herhaling duidelijk zien. Zijn er in het eerste jaar een kleine 30 regenpijpen afgekoppeld, dit jaar staat de teller op 150. 

Stijging aantal deelnemers
Mensen lijken zich meer bewust van de problemen die kunnen ontstaan bij hoosbuien en droogte. Met het afkoppelen van de regenpijp kun je op een eenvoudige manier bijdragen aan het voorkomen van wateroverlast. Belangrijke voorwaarde is dat het water uit de regenpijp in de tuin kan wegzakken. Daarvoor moet de tuin voldoende groen zijn en niet vol liggen met tegels, anders kan het water niet weg.

Wethouder Cilia Daemen helpt mee met het afkoppelen van de regenpijp tijdens de doedag van Pijpenkappuh. Foto: David van Haren.

Waarom is afkoppelen belangrijk?
We hebben vaker te maken met periodes van droogte, maar óók met flinke hoosbuien. Wanneer het riool al dat regenwater niet snel genoeg kan verwerken, raakt het overbelast met als gevolg dat straten blank komen staan, kelders onderlopen en bewoners natte voeten krijgen. Hoe meer huizen en gebouwen worden afgekoppeld van het riool, hoe beter de stad is voorbereid op de veranderende weersomstandigheden. Bovendien blijft het grondwater zo beter op peil en dat is prettig voor de planten en bomen in je tuin en in de wijk. Je regenpijp doorzagen helpt dus ook tegen droogte.

Mooie samenwerking van diverse partijen in de stad
Sinds 2019 werken Lentekracht, Rainbeer, De Bastei – Operatie Steenbreek en gemeente Nijmegen samen aan de actie Pijpenkappuh. Naast het motiveren van tuinbezitters om de tuin te vergroenen (Stenen eruit, GROEN erin!), roept Steenbreek de mensen ook op om af te koppelen. Lentekracht en Rainbeer zorgen voor materialen om de regenpijp netjes af te zagen en af te werken. Het ontzorgen trekt mensen over de streep. Zelf afkoppelen kan natuurlijk ook. Je kunt hiervoor subsidie aanvragen bij gemeente Nijmegen. Kijk op www.nijmegen.nl bij subsidie afkoppelen voor meer informatie. Woon je in een huurhuis? Dan heb je toestemming nodig van de woningbouwcorporatie of huurbaas.

Terug naar nieuwsoverzicht