Studenten helpen opwarming van de stad Delft tegen te gaan

N

Ruim 40 nieuwe studenten van het Delftsch Studenten Corps (DSC) gaan op 27 augustus aan de slag met het vergroenen van de stad Delft! Samen met wethouder Frank van Vliet (Klimaat, Cultuur en Openbare Ruimte) gaan zij ruim vijftig geveltuinen aanleggen. De geveltuinen zijn een cadeau van De Klimaatmaat voor inwoners van de meest versteende wijken*. De nieuwe studenten maken zo op een mooie manier kennis met Delft en met vrijwilligerswerk.

De studenten worden begeleid door oudejaarsstudenten van DSC en vrijwilligers van De Klimaatmaat. Gezamenlijk gaan zij op zondag 27 augustus van start in Heilige Buurt (Vrijenban) en Wippolder Noord. Tussen 11-16 uur worden ruim vijftig bewoners blij gemaakt met een gratis geveltuin.

Waarom een geveltuin?
Uit onderzoek blijkt dat de buurten Wippolder-Noord, Wippolder-Zuid, Professorenbuurt, Indische Buurt, Bomenwijk, Heilige Land en Vogelbuurt West erg versteend zijn. De Klimaatmaat zet zich daarom actief in om deze buurten te vergroenen. Een geveltuin geeft een fleurig straatbeeld, zeker in een versteende omgeving, en zorgt voor een warm welkom.

Frank Van Vliet, wethouder Klimaat, Cultuur en Openbare ruimte: “Een mooie, groene stad is prettig om in te wonen en te vertoeven. Dat bereiken wij alleen samen met de inwoners. Door de aanleg van de geveltuintjes maken we de buitenruimte klimaatbestendiger, verminderen hittestress en versterken de biodiversiteit. De komende jaren willen we nóg meer gaan investeren in het vergroenen van de stad, en zo van Delft een nog prettigere, groenere en duurzamere stad maken.”

Hoe werkt een geveltuin?
Door het verwijderen van stenen kan regenwater makkelijker de grond in stromen en met een geveltuin zijn er minder stenen die hitte vasthouden. Én als je het handig doet en gelijk de juiste plantjes kiest, maak je je omgeving niet alleen aantrekkelijker voor jezelf en je buren maar ook voor vlinders, insecten en bijen. En wist u dat een verticale geveltuin uw woning beter isoleert?