Subsidieregeling klimaat Groningen: ook voor ontstenen

Inwoners en bedrijven van de gemeente Groningen kunnen vanaf 1 maart 2022 subsidie aanvragen voor de aanleg van meer groen of het opvangen van regenwater op het eigen terrein. Als u ideeën heeft om een groen dak aan te leggen, uw versteende tuin te vergroenen, bomen te planten, muren te vergroenen, uw regenpijp af te koppelen of een waterberging te maken, dan kunt u hiervoor mogelijk subsidie ontvangen.

De gemeente wil zich beter wapenen tegen de gevolgen van extreem droog, heet en nat weer. Wat niet veel mensen weten, is dat je ook subsidie kunt ontvangen voor het ontstenen van tuinen. Daarvoor is € 10,- per m2 beschikbaar, mits er minimaal 20 m2 wordt ontsteend. Deze methode is niet alleen relatief eenvoudig uit te voeren, maar is ook nog eens heel effectief en maakt de tuin veel mooier. Niet alleen kan het regenwater veel makkelijker de bodem in sijpelen, de beplanting helpt de dieren, van insecten tot aan vogels en egels. In de zomer is het een flink stuk koeler dan in een betegelde tuin.

De foto’s hieronder zijn gemaakt in Beijum en laten zien hoe de tuin van een versteende vlakte klaargemaakt wordt om straks als een groene oase voor mens en dier te dienen.

Kijk voor de mogelijkheden en voorwaarden bij gemeente Groningen.