Utrecht bekroond tot bijvriendelijkste gemeente 2020

Gemeente Utrecht is door Nederland Zoemt verkozen tot bijvriendelijkste gemeente van Nederland. Wethouder Lot van Hooijdonk nam afgelopen zaterdag de prijs in ontvangst. Utrecht zet zich bijzonder in om van de gemeente een veilige en voedselrijke thuishaven te maken voor wilde bijen.

De jury van Nederland Zoemt is erg te spreken over de integrale aanpak van de gemeente Utrecht. Utrecht blinkt uit in ludieke acties voor bijen en biodiversiteit, zoals het megabijenhotel op een reclamemast langs de A2. De ludieke acties staan niet op zichzelf, maar zijn onderdeel van een groter plan. Zo maakt de gemeente zich hard voor jaarrond voedsel voor bijen in de stad. Met bloembollenmengsels, bijvriendelijke planten en met ecologisch maaien, waar in de parken veel omwonenden aan meehelpen. Ook prijst de jury het feit dat Utrecht sinds dit jaar voor iedere wijk een groenadviseur heeft benoemd, die in allerlei ruimtelijke projecten bijvriendelijke adviezen kan geven. De Utrechtse aanpak heeft succes: inmiddels zoemen er ruim 100 wildebijensoorten rond in de stad!

“Het is een grote eer dat we de prijs voor Bijvriendelijkste gemeente van Nederland ontvangen”, zegt wethouder Van Hooijdonk. “Het is erkenning voor alles wat we doen om wilde bijen plek te bieden in Utrecht. Zo hebben we bijenhotels, ‘bloemrijk’ maaibeleid en groene bushokjes en die zorgen voor meer insecten in de stad.”

Helft alle bijensoorten bedreigd
Al die inzet om wilde bijen ook in de stad een plek te bieden is broodnodig. In Nederland zoemen 358 soorten wilde bijen, maar de helft van alle soorten is bedreigd. Ze hebben enorm te lijden van de intensieve landbouwmethoden, bestrijdingsmiddelen, verstening en ons ‘traditioneel’ groenbeheer. Dat heeft grote gevolgen voor de natuur én voor de mens. Zo’n tachtig procent van ons groenten, fruit en andere eetbare gewassen is namelijk afhankelijk van bijen.

Griftpark nog bijvriendelijker
De prijsuitreiking ziet er vanwege de coronamaatregelen anders uit dan andere jaren, maar de prijzen blijven hetzelfde. Afgelopen week kreeg de gemeente een insectenhotel, 50m2 bloembollen, 50m2 bijvriendelijke planten en ecologisch advies cadeau. Het hotel, de bollen en de planten komen in het Griftpark te staan, dat daarmee nog bijvriendelijker wordt.