6x waarom de herfst het ideale plantseizoen is

Sinds de laatste 30 jaar tuinieren we voornamelijk in de lente. Dat is een gemiste kans, want het najaar is perfect voor de aanplant en andere werkzaamheden in de tuin. En daarom organiseert NL Vergroent ook dit jaar ‘Het Vergeten Plantseizoen’ van 1 t/m 31 oktober. We geven je hier alvast 6 redenen waarom de herfst het ideale plantseizoen is.

 1. Voorsprong op de Lente
  Door aan te planten in de herfst, kunnen de wortels goed aarden en geniet je in het vroege voorjaar al van ontluikend groen. Je doet jezelf dus een groot plezier en bespaart werk op een later moment.
 2. Minder waterverspilling
  In de afgelopen jaren is er vaak een droge lente geweest, waarin je jonge plantjes soms wekenlang water moet geven. In de herfst zijn de nachten langer en vochtiger, wat veel kostbaar water geven scheelt. De bodem is daarnaast nog warm van de nazomer en daardoor slaan de planten beter aan.
 3. Planten zijn klaar voor de winterslaap
  Bomen, struiken, vaste planten en bollen kunnen makkelijker worden geplant of verplant in de herfst omdat ze daarna in ‘winterslaap’ gaan. De grond heeft meer tijd om aan de wortels te plakken en de wortels hebben meer tijd om zich te ontwikkelen, ze komen in het voorjaar extra sterk terug.
 4. Herfstbloei voor Biodiversiteit
  Ook in het najaar, wanneer veel tuinen ‘winterklaar’ worden gemaakt, kan een tuin er mooi uitzien, zegt plantendeskundige Margareth Hop van Actifolia. ‘Sommige planten bloeien juist in het najaar mooi, zoals de herfstaster, besheesters en siergrassen. Een volwassen klimop heeft in oktober bloemen en dat is belangrijk voor heel veel insecten. Het is de laatste mogelijkheid om nog even ‘bij te tanken’ voor de winter.’
 5. Klimaatverandering
  ‘Een gevolg van de klimaatverandering is dat de neerslag die in de zomer valt, vaak hevig en lokaal is’, zegt Steenbreek-directeur Roel van Dijk. ‘Voor nieuwe aanplant in het voorjaar is dat niet gunstig. Een ander actueel aandachtspunt is extreme droogte, waardoor tuinbezitters vaker en langer de tuin sproeien met kraanwater. Het is daarom minder wenselijk om in het voorjaar te gaan planten.’
 6. Prachtige nazomermaanden
  Gelukkig lenen september en oktober zich tegenwoordig tot prachtige nazomermaanden waarin we ook heerlijk buiten kunnen zijn!


Meedoen aan het Vergeten Plantseizoen?

We nodigen je uit om (samen met je buren, collega’s of partners) aan te haken bij de landelijke campagne van het Vergeten Plantseizoen en de boodschap te helpen verspreiden of een actie te organiseren. Mocht je al iets hebben gepland voor deze periode, dan raden we je aan deze te koppelen aan het Vergeten Plantseizoen. Want een bloeiende lente… plant je in de herfst!

Kijk voor alle tips snel op www.vergetenplantseizoen.nl. Download ook de Toolkit voor jouw communicatie.

 

Foto: Sjon.nl