Eerste paal de grond in voor duurzame nieuwbouwwijk Merwede Utrecht
De bouw van Merwede is officieel gestart. In deze duurzame nieuwbouwwijk in Utrecht worden zesduizend woningen gebouwd. Merwede, dat vlak bij het historische centrum van Utrecht ligt, wordt een modern, stedelijk gebied dat beschikt over alle voorzieningen. Auto’s worden geweerd uit deze wijk. De eerste woningen worden in 2027 opgeleverd.
‘Na jaren van innoveren, plannen maken en bijschaven, samenwerken en dromen gaan we de komende tijd aan de slag met het bouwen van nieuwe woningen voor huidige en toekomstige Utrechters’, zegt Eelco Eerenberg, wethouder Ruimtelijke Ordening.
‘De afgelopen jaren was er flinke tegenwind op het gebied van woningbouw, maar door onze Utrechtse aanpak waarbij we per project kijken wat er nodig is, kunnen we nu toch beginnen met bouwen. De bouwstart van Merwede is daarom een mijlpaal voor onze stad.’
‘In dit voormalige industriële gebied waar meer dan 10.000 mensen hun thuis gaan vinden, bouwen we aan een fijne plek voor toekomstige generaties. Autovrij, groen, duurzaam en klaar voor de toekomst’, aldus de wethouder.
Ruimte voor natuur
Door Merwede volledig autovrij te maken, is volgens het stadsbestuur meer ruimte voor natuur, zoals stadstuinen en groene wandelpaden. De focus ligt op het gebruik van openbaar vervoer, deelvervoer en de uitgebreide fiets- en wandelroutes.
Bewoners die toch een auto nodig hebben, kunnen hun voertuig parkeren in mobiliteitshubs aan de randen van de wijk. In de logistieke hubs komt een servicebalie en een wand voor het ophalen en retourneren van pakketten.
De wijk gaat een mix van wonen, werken en recreëren bieden – allemaal op loopafstand van elkaar. Naast woningen komen er onder andere kantoren, scholen, winkels en horeca. Ook komt er een buurtcentrum. Binnen de wijk is een grote diversiteit aan woningen, van sociale huurwoningen tot luxe penthouses.
Volgens de filosofie ‘groen tenzij’ krijgt de wijk overal beplanting, behalve waar dat echt niet kan. Zo zal meer dan de helft van de daken straks bedekt zijn met groen, de overige daken met zonnepanelen.
Daarnaast komt dwars door Merwede een waterverbinding van het Merwedekanaal naar het naastgelegen Park Transwijk. Die moet een ecologische corridor vormen en de waterkwaliteit in de wijk verbeteren. Het doel is om Merwede een zeer hoge biodiversiteit te geven, geschikt voor diverse kleine water- en zoogdieren, vogels en insecten.
Langs het Merwedekanaal komt het Merwedepark, waar bewoners van de natuur kunnen genieten en kunnen wandelen en sporten. Alle bewoners worden aangesloten op een Merwede-app, waarmee ze contact kunnen leggen met medebewoners.
Innovatie en duurzaamheid
De stadswijk wordt ‘netbewust’ gebouwd en wordt zo zelfvoorzienend op het gebied van energie, beloven de gemeente, ontwikkelaars en netbeheerder Stedin. Ook wordt op wijkniveau energieverbruik gemonitord en zijn er slimme energieoplossingen.
Alle woningen worden toekomstbestendig en energiebewust gebouwd: ze worden verwarmd en gekoeld met collectieve warmte-koudeopslag (WKO-systeem) waarvoor onder andere water uit het Merwedekanaal wordt gebruikt.
Deze innovatieve manier om een stadswijk te verwarmen wordt volgens de gemeenten nergens in Nederland op deze schaal toegepast. Woningen in Merwede krijgen minimaal energielabel A+, bijna energieneutraal. Op die manier kan er alsnog gebouwd worden, ondanks netcongestie.
Bron: www.stadszaken.nl