Adoptie van boomspiegels – een groene kans

De boomspiegel, de vaak zanderige grond rondom een boom, is een perfecte plek om de stad te vergroenen. Stichting Guerrilla Gardeners lanceert daarom in samenwerking met Steenbreek Steenbreek in 2021 de Nationale Dag van de Boomspiegel. Beide organisaties hebben de handen ineengeslagen om de boomspiegel op de kaart te zetten en voor 2030 één miljoen groene boomspiegels te realiseren.

Guerrilla gardeners wachten niet af tot ‘de overheid’ of ‘de bedrijven’ komen met een oplossing. Het zijn bewoners van wijken overal in het land met de focus op wat je wél kunt doen voor biodiversiteit. Gewoon vlak buiten de eigen voordeur.

De guerrilla gardeners zien boomspiegels als een ideale plek om aan te pakken. Ieder plantje op zo’n kale plek draagt direct bij aan de biodiversiteit. Vanwege de locatie op straat en/of in de stoep is het beplanten heel goed samen met straatgenoten op te pakken, wat op een natuurlijke wijze leidt tot ontmoetingen en contacten. Samen oases in een boomspiegel aanleggen zorgt ervoor dat bewoners meer betrokkenheid voelen bij hun wijk.

Stichting Guerrilla Gardeners lanceert daarom in samenwerking met Stichting Steenbreek in 2021 de Nationale Dag van de Boomspiegel. Dat doen we in het najaar, in de maand van het ‘vergeten tuinseizoen’, de ideale tijd om een tuintje aan te leggen. Tijdens deze dag toveren bewoners boomspiegels om in oases voor bijen en andere insecten.

Gemeenten worden partner bij dit project. Het aanbod aan gemeenten bestaat uit diverse standaardpakketten (small, medium en large) met een oplopende mate van ondersteuning. Het small pakket is gratis. Willen gemeenten meer ondersteuning, dan betalen ze hiervoor een vergoeding aan de stichting.

Van diverse grote gemeenten is al bekend dat ze bij deze dag willen aanhaken. Doet u ook mee? Neem contact op voor de mogelijkheden.

 

Terug naar nieuwsoverzicht