Alle tuinen groen: Gemeente Dalfsen doet mee aan Operatie Steenbreek

Gemeente Dalfsen sluit zich per 1 maart aan bij de landelijke publiekscampagne van Stichting Steenbreek. Het doel van de actie is het tegengaan van de verstening in zowel de openbare ruimte als in de buitenruimte van inwoners. Dalfsen wil daarmee grondeigenaren bewustmaken van de nadelige gevolgen van verstening om het huis. Denk hierbij aan de afname van de biodiversiteit en aan klimaatverandering.

Wethouder Van Leeuwen legt de noodzaak uit: “Nu het aantal hevige hoosbuien toeneemt, kampen we steeds vaker met wateroverlast. Door de vele verhardingen in tuinen komen riolen onder druk te staan en kunnen straten overlopen. Met alle nadelige gevolgen van dien, maar bovenal een flinke financiële schade. Groene tuinen zorgen ervoor dat het hemelwater in de bodem opgenomen wordt. In een betegelde tuin spoelt 85% van het water direct het riool in. De huidige riolering in de gemeente Dalfsen is daar niet op berekend. Bovendien zorgen meer groen in de tuin en meer bloeiende gazons en bermen voor meer vogels, vlinders, bijen en andere dieren.”

Tijd voor actie dus
Voorzitter Wout Veldstra van Stichting Steenbreek: “Als je je bedenkt dat Nederland ongeveer 84.000 voetbalvelden aan oppervlakte tuinen kent en daarvan 44% grotendeels vol met tegels of grind liggen, dan ligt daar een enorme uitdaging voor inwoners.” Opvallend is dat mensen een bloeiende tuin of perk vele malen mooier vinden dan een verharde tuin, maar denken daar geen tijd voor te hebben. Veldstra: “Met Operatie Steenbreek laten we zien dat er tal van mogelijkheden zijn voor een groene tuin. Ook die weinig onderhoud vergen.”

Damitobeurs
De gemeente Dalfsen geeft tijdens de Damitobeurs graag uitleg over en voorbeelden van hoe inwoners de tuin op een (eenvoudige) manier kunnen vergroenen en hoe regenwater afgekoppeld kan worden van het riool. De gemeente staat van 7 tot en met 9 maart 2019 op de Damitobeurs (standnummer 25) met het thema Duurzaamheid. Meer informatie over de mogelijkheden is ook te vinden op www.steenbreek.nl en op www.dalfsen.nl.

Bron:
Gemeente Dalfsen