Bodemdierendagen in 2023 een paar dagen langer

Deze herfst zijn de Bodemdierendagen van vrijdag 22 september t/m zondag 8 oktober. Extra lang dus, vanwege het Weekend van de Wetenschap in dat laatste weekend. En dat is natuurlijk een extra mooie reden om mee te doen aan citizen science: lekker naar buiten gaan en bodemdieren tellen.

In februari verscheen de eerste aflevering van De Verwonderaars, een online minidocu-serie over mensen die zich bezighouden met citizen science over de natuur. Met als doel: meer mensen inspireren om actief te worden in de burgerwetenschap. Aflevering 1 van de serie gaat over de Bodemdierendagen. Bekijk De bodem doorgrond!

Film Onder het Maaiveld
Minibeestjes op megascherm: op 2 maart ging de bioscoopfilm Onder het Maaiveld in première in bioscopen en filmhuizen in heel Nederland. Met prachtige ondergrondse beelden van bodemdieren en een mooi verhaal over de relatie tussen boven- en ondergrondse diversiteit. De film kreeg dezelfde titel als het overkoepelende onderzoeksprogramma waar de Bodemdierendagen toe behoren. De Bodemdierendagen waren dan ook een belangrijke inspiratiebron voor het maken van de film. Bovendien droegen de organisatoren van de Bodemdierendagen bij aan de film, met fact checking en andere ondersteuning, zoals het organiseren van een waarneming met een schoolklas. En over die schoolklassen gesproken: momenteel wordt gewerkt aan Onder het Maaiveld junior. Die film, speciaal voor kinderen van 7 tot 14 jaar, komt uit in de meivakantie!

Al na het eerste weekend had Onder het Maaiveld meer dan 10 duizend bezoekers verwelkomd, wat de makers een Kristallen Film Award van het Nederlands Film Fonds opleverde. Inmiddels zijn er zelfs al 25 duizend mensen gaan kijken. Ben je benieuwd hoe een beerdiertje eruitziet op bioscoopscherm? Check op deze website waar de film nu nog te zien is.

Nieuwe website
In dit nieuwe bodemdierenseizoen gaat onze website verhuizen, omdat het content management systeem een grote update nodig heeft na 8 seizoenen. Iedereen kan in 2023 gewoon zijn waarnemingen blijven invullen, maar tijdelijk zijn ze door de migratie niet direct zichtbaar op de kaart.

Terug naar nieuwsoverzicht