Bomen planten in Wij-bos

Het campagneteam van Operatie Steenbreek Nijmegen en Stichting NL Bloeit! schonken zaterdag 20 februari twee bomen aan het Wij-bos. Bij dit bos is diversiteit het uitgangspunt. De nieuwe Steenbreek-ambassadeur boswachter Tim plantte samen met twee leden en kinderen van het Netwerk Kleurrijk Groen, een winterlinde en een grote lijsterbes. Ook collega-ambassadeur Qader Shafiq, initiatiefnemer van het Wij-bos, was daarbij aanwezig.

Het Wij-bos is onderdeel van Voedselbos Werelds op de grens van Nijmegen en Malden. Sinds november 2020 zijn in dit bos diverse bomen geplant die symbool staan voor de herkomst van verschillende groepen in de samenleving. Operatie Steenbreek Nijmegen steunt dit initiatief dat natuur en cultuur verbindt. En óók omdat meer bomen in de stad en omgeving veel voordelen hebben. Zo zorgen bomen voor verkoeling in de zomer en bieden ze beschutting aan dieren. Ook nemen bomen water op bij hoosbuien en zorgen ze voor frisse lucht.

Groener én diverser
Met de aanplant van de winterlinde, grote lijsterbes en struiken zoals kruisbessen en rode kornoelje werd het Wij-bos wéér een stukje groener en diverser. “De gedachte achter het Wij-bos is dat bomen die vredig en in harmonie naast en bij elkaar in een bos staan, elkaar versterken en zo tot een grotere veerkracht en een grotere oogst komen”, vertelt initiatiefnemer én Steenbreek-ambassadeur Qader Shafiq. “Een samenleving waarin groepen met verschillende culturele achtergronden wonen, kan een voorbeeld nemen aan zo’n bos.”

Nieuwe ambassadeur Steenbreek
Naast Qader Shafiq en Margot Ribberink is nu ook boswachter Tim ambassadeur van Operatie Steenbreek. We kennen hem ook als Nijmegenaar van het jaar, presentator van het kinderprogramma Beestenbrigade en beste Twitteraar van Nederland. Reden voor Tim om ambassadeur te worden? “Omdat Nijmegen veel groener moet! Nu kan ik een ‘steentje’ bijdragen.” Met veel plezier plantte hij zaterdag samen met de aanwezige kinderen de bomen en struiken. “Een superleuke, zelfs culturele middag, met inspirerende, vriendelijke mensen. En een nieuwe jonge generatie die haar bijdrage alvast heeft kunnen leveren aan een groener Nijmegen.”

Gezamenlijke schenking
De bomen werden aangeboden aan het Wij-bos door het campagneteam van Steenbreek Nijmegen en Stichting NL Bloeit!, kweker van gifvrije en inheems groen. Het Wij-bos is een initiatief van Bureau Wij-land in samenwerking met Netwerk Kleurrijk Groen en het Voedselbos Werelds van Paul Dirven.

Qader Shafiq en boswachter Tim met het Steenbreekmotto: Stenen eruit, GROEN erin!