Deelnemers
Als Steenbreekgemeente, provincie of waterschap sluit je aan bij de landelijke beweging die de negatieve gevolgen van verstening omzet in de positieve effecten door vergroening.
Al meer dan 170 gemeenten hebben biodiversiteit en klimaatadaptatie hoog op de agenda staan en delen de Steenbreekvisie om samen van groen weer de norm te maken. Op de kaart hieronder is te zien welke deelnemers actief zijn.
Aangesloten gemeenten
Stichting Steenbreek ondersteunt gemeenten met een activiteitenpakket om zo de negatieve gevolgen van de verstening om te zetten in de positieve effecten van vergroening. Gemeenten bepalen zelf hun aanpak, samen met inwoners, organisaties en bedrijven. Zodra verbindingen worden gelegd gaan activiteiten meer effect opleveren.
In Nederland zijn inmiddels veel gemeenten actief met de campagne Steenbreek en worden plaatselijk allerlei acties georganiseerd om inwoners te stimuleren hun leefomgeving te vergroenen. De consulenten van Steenbreek denken in de voorbereiding graag mee bij het maken van een plan van aanpak of het organiseren van acties.
Aangesloten bedrijven
Gemeenten zoeken ook steeds nadrukkelijker samenwerking met allerlei organisaties. Landelijk organiseert Stichting Steenbreek diverse activiteiten voor zowel betrokken ambtenaren van gemeenten als de professional, zoals de Nationale Groendag, workshops, kennisdagen en informatieverspreiding via online en print-kanalen. Belangrijkste doel hierbij is het delen van kennis en het stimuleren en opzetten van netwerken om gezamenlijk te komen tot een bestendige en aantrekkelijke leefomgeving. Ieder jaar wordt onder meer de Steenbreek Trofee uitgereikt aan een gemeente met een innovatief project met daarin gelijkwaardige aandacht voor ecologie, klimaat, gezondheid en omgevingskwaliteit.
Samenwerkingspartners
In de afgelopen jaren heeft een groot aantal organisaties uit diverse sectoren aangegeven het werk van Stichting Steenbreek te willen ondersteunen. Met de ‘Groene menukaarten’ over allerlei onderwerpen helpt de stichting samen met de partners gemeenten op weg om van Steenbreek een groot succes te maken. Het is belangrijk om als gemeente energie te steken in het opstarten van een lokaal netwerk van inwoners, bedrijven, scholen en maatschappelijke organisaties. Elke deelnemende partij heeft weer een eigen netwerk dat het verhaal verder kan uitdragen. De gemeente stimuleert, enthousiasmeert en faciliteert. Het resultaat is uiteindelijk dat wanneer de diverse netwerken actief zijn de rol van de gemeente meer naar de achtergrond verdwijnt.