Heb jij een project opgezet dat verstening tegengaat of waarbij duurzaam wordt vergroend? Lever jij op jouw manier een bijdrage aan de biodiversiteit, klimaatbestendigheid én leefomgevingskwaliteit? Stuur jouw initiatief dan in voor de verkiezing van de Steenbreektrofee!
Elk voorjaar doet Stichting Steenbreek een oproep om jouw creatieve groenproject te delen en daarmee anderen te inspireren. Samen leveren we een positieve bijdrage aan de biodiversiteit, gezondheid en/of klimaatadaptatie.
Wie kunnen er meedoen?
Zowel initiatieven die spelen op het niveau van de straat of de wijk, als op niveau van dorp en stad zijn welkom. Dit kan van een gemeente zelf zijn, maar ook van een buurtvereniging, wijkorganisatie, corporatie, ondernemer of inwoner. Samenwerking van verschillende partijen (privépersonen, buurtorganisaties, overheid en bedrijven) is vaak de sleutel voor succes.
De grootte van het project/initiatief is niet relevant om mee te doen aan deze verkiezing, maar je zit al in de uitvoering en niet meer in de ‘planfase’. De inzendingen voor de Steenbreektrofee komen uit Steenbreekgemeenten.
Inschrijving Steenbreektrofee 2023 gesloten
Aanmelden kon tot uiterlijk 21 mei 2023. De genomineerden zijn inmiddels bekend.
Op de hoogte blijven van de Steenbreektrofee voor 2024? Schrijf je in en wees als eerste op de hoogte wanneer de verkiezing opent.
Jury Steenbreektrofee
De jury van de Steenbreektrofee bestaat uit zeven professionals met elk hun eigen specialisme en kennis:
- Margot Ribberink, Voorzitter jury
- Madeleen Helmer, Klimaatverbond Nederland
- Robert Graat, Staatsbosbeheer
- Ans Hobbelink, AVVN
- Henk Kuijpers, Stadswerk
- Jaap Toet, GGD regio Utrecht
- Thijs van Mierlo, LSA Bewoners
Criteria
Het initiatief voor de Steenbreektrofee wordt beoordeeld aan de hand van de volgende criteria:
- Ontstening: de mate waarin tegels worden verwijderd met als doel te vergroenen.
- Biodiversiteit Het stimuleren van de (bodem)biodiversiteit en verbinden van ecosystemen.
- Klimaatadaptatie: Het benutten van groen en water ten behoeve van klimaatadaptatie (wateropvang, droogtebestrijding en hittestress).
- Sociale cohesie: groen als ontmoetingsplek en totstandkoming van verbinding.
- Gezondheid: de bijdrage van groen aan een gezonde en toegankelijke omgeving, die uitdaagt tot beweging en ontspanning.
- Samenhang: de mate waarin het project samenhang creëert tussen de criteria biodiversiteit, klimaatadaptatie, sociale cohesie en gezondheid. Daarbij wordt ook gekeken naar de mate van samenwerking bij de uitvoering tussen betrokken partijen (zoals inwoners, ondernemers, overheid, gebiedsontwikkelaar, corporatie).
- Algemene waardering: dit criterium geeft elk jurylid de ruimte om te kijken naar de voorbeeldfunctie van het project, en een waardering te geven aan de mate van creativiteit, innovatie en opschaalbaarheid.
Verloop van de verkiezing
- Meedoen
Stuur je complete inzending op vóór de einddatum, met compleet ingevuld deelnameformulier. Bij inzendingen van meer dan één project, dient voor elk project een nieuw formulier te worden ingevuld. Deelnemers ontvangen bericht van ontvangst van hun inzending. - Jury beoordeling
De inzendingen worden door een vakjury getoetst aan de criteria. De jury bestaat uit diverse deskundigen uit verschillende werkvelden en is onafhankelijk van de deelnemers en de organisatie. De jury doet een autonome uitspraak. De uitspraak is bindend en hierover kan niet worden gecorrespondeerd. Als juryleden in de één of andere vorm bij een te beoordelen project zijn betrokken, beoordelen ze de inzending niet mee. De jury behoudt zich het recht voor bij onvoldoende kwaliteit van de inzendingen geen winnaar aan te wijzen. - Selectie
De jury nomineert per categorie drie projecten die doorgaan naar de finale. Inzenders krijgen vroegtijdig bericht indien zij zijn genomineerd. Ook wordt dan de datum en tijdstip van het bezoek van de jury aan het project doorgegeven. - Beeldmateriaal
De genomineerde projecten wordt verzocht een video in te sturen van maximaal vijf minuten om hun project voor zover mogelijk te laten zien en verder toe te lichten. Aansluitend worden zij uitgenodigd voor een jurygesprek waarin de deelnemers kans krijgen om de laatste vragen te beantwoorden. Hierna gaat de jury in beraad om een uiteindelijke winnaar aan te wijzen. - Deelname Nationale Groendag
Als genomineerde wordt je gevraagd om je project kort toe te lichten aan het publiek tijdens de Nationale Groendag. De inzenders van de top 3 projecten nemen actief deel aan een activiteit (zoals een workshop of presentatie), waarin de kennis en ervaring die is opgedaan wordt gedeeld met geïnteresseerden. De Nationale Groendag is een podium waarop je positieve publiciteit ontvangt voor jouw initiatief. Ook niet-genomineerden worden uitgenodigd voor deze dag. - Prijsuitreiking Nationale Groendag
Tijdens de Nationale Groendag wordt ook het winnende project bekroond met de Steenbreektrofee, een winnaarsbord en een waardevol reflectie- en adviesrapport van de jury. De overige genomineerden ontvangen een nominatie certificaat en ook het uitgebreide juryrapport. De uitslag en motivatie wordt ter publicatie aangeboden aan vaktijdschriften en andere media.
Voor vragen over de verkiezing kunt u terecht bij het secretariaat van Stichting Steenbreek via 033 4794050 en info@steenbreek.nl.
Beoordeling
In juni komt de jury bij elkaar om de inzendingen te beoordelen. In oktober vindt de bekendmaking van de winnaars en de uitreiking van de Steenbreektrofee plaats. Zie voor inspiratie de genomineerden van 2022, 2020-2021 & 2019
Prijsuitreiking
De winnaar wordt bekend gemaakt tijdens de Nationale Groendag op 11 oktober in Arnhem, waar ook de uitreiking plaatsvindt. Als winnaar van de verkiezing krijg je de prachtige Steenbreektrofee uitgereikt en ontvang je een uitgebreid adviesrapport van de vakjury. In dit rapport vind je een persoonlijke waardering en tips om jouw project toekomstbestendiger te maken. Daarnaast krijgt jouw project de nodige media-aandacht met onder andere een uitgebreid artikel in de Steenbreekspecial van Vakblad Groen. Ontdek hoe het nu gaat met de winnaars van vorige edities.