Culemborg trapt Nationaal Bloembollenweekend af

Met het planten van tientallen bloembollen in de binnenstad van Culemborg werd afgelopen vrijdag (6 oktober) het startsein gegeven voor het eerste Nationaal Bloembollenweekend. Deze landelijke campagne van Stichting Steenbreek, Stichting The Pollinators en de Bee Foundation is erop gericht het planten van biologische bloembollen in het najaar te promoten.

Samen met enkele kinderraadsleden van de gemeente Culemborg plantten radio- en televisiepresentatrice Lisa Wade en wethouder Daphne Bijvoet op de Varkensmarkt de eerste bollen. ‘Ik ben er heel blij mee dat Culemborg is gekozen voor de aftrap voor deze campagne’, zegt Bijvoet.

‘Groen, biodiversiteit en klimaatadaptatie zijn voor onze gemeente belangrijke thema’s. We hebben ook een prachtig, mooi buitengebied en dat willen we ook zo houden. Culemborg wordt vaak gezien als de meest gemiddelde gemeente en er wordt bijvoorbeeld bij de exitpolls bij verkiezingen vaak naar onze gemeente gekeken. Deze aftrap hier in Culemborg is een mooi voorbeeld voor de rest van Nederland.’

Afname insecten
Het idee voor een biologische bloembollencampagne komt van landschapsarchitect Ada Wille. Aanleiding is de enorme afname van insecten in de afgelopen jaren. ‘In het vroege voorjaar is het tegenwoordig eerder warm. Boven de 15 graden worden de insecten wakker en bijen en hommels gaan vliegen. Doordat er dan onvoldoende voedsel is raken ze uitgeput en gaan vaak dood. Met het planten van voorjaarsbloembollen wordt ervoor gezorgd dat hommels en bijen in het voorjaar voldoende voedsel hebben.’

Wille zegt blij te zijn dat het is gelukt deze campagne, mede dankzij de hulp van de diverse partners, te realiseren. ‘Ik hoop dat deze campagne en de noodzaak ervan rond gaan zingen en dat het door meerdere partijen wordt opgepakt. Het moet zich als een olievlek gaan uitbreiden en het moet jaarlijks op de radar komen. Nederland is toch een bollenland.’ Wille hoopt dat ook scholen zich aansluiten bij het initiatief en daarop inspelen.

Biologische bollen
Het Nationaal Bloembollenweekend legt de nadruk op biologische bloembollen. Deze zijn gegarandeerd vrij van chemische middelen. Andere bloembollen kunnen juist schadelijk zijn voor de insecten. ‘Koop liever wat minder, maar wel biologische bloembollen’, aldus Ada Wille.

Het Nationaal Bloembollenweekend loopt gelijk op met de campagne “Plant je mee” waarin het najaar als ideaal plantseizoen wordt gepromoot. Onder meer het planten van voorjaarsbloembollen in deze periode (dat kan tot de vorst invalt) wordt aanbevolen.

Op de website www.bloembollenweekend.nl staat de meest actuele informatie over het Nationaal Bloembollenweekend.