De ‘Groene Buur’ Beweging uit Almere

Hou het klein en dichtbij. Dat is het uitgangspunt van het project Groene Buur in Almere. Een Groene Buur is een groenambassadeur in iedere wijk van Almere. Een aanspreekpunt en inspirator voor de buurtbewoners. Bedenker en projectleider Sacha de Ruiter spreekt liever van een beweging. “Een project heeft een begin en een einde en dit is een beweging die hopelijk lang doorgaat.”

Groene Buur ging in mei 2020 van start. “Precies tijdens de eerste coronagolf. Dat is misschien ook wel ons voordeel geweest, je kon weinig doen. Behalve buiten bezig zijn”, vertelt projectleider Sacha de Ruiter. Inmiddels zijn er zeventig Groene Buren – herkenbaar aan de groene paal in de voortuin – die onderling contact hebben en ideeën en tips uitwisselen. Ieder met een eigen expertise, zoals insectenhotels maken, geveltuintjes aanleggen, een informatiemiddag organiseren over bijen en een vleermuizenexpeditie.

Bottom-up
Groene Buur is een typisch bottom-upproject: vanuit de samenleving wordt een groene beweging op gang gebracht. De Ruiter kan het niet genoeg benadrukken: “Groene Buur is een project van de inwoners van Almere. Ze komen zelf met ideeën. Soms is een idee al helemaal uitgewerkt en kom ik er daarna pas achter. Groene Buren doen wat zij nodig vinden, wat zij leuk vinden en waar zij goed in zijn. Dat maakt het veel krachtiger, omdat ze er dan ook echt achter staan.”

Zo kwam een Groene Buur op het idee om een groene pluim uit te delen aan mensen die een mooie groene tuin hebben. “We willen ze zo in het zonnetje zetten en dat op social media delen.” De tegenhanger, de grijze pluim voor betegelde tuinen, haalde het niet. “Het was een leuk idee, maar we dachten toch: laten we het vooral positief blijven benaderen.” Andere Groene Buren promoten de aanleg van groene daken of organiseren een open tuinenroute in hun wijk.

Door de thema’s dichtbij te brengen, door kleine voorbeelden bereik je volgens De Ruiter meer inwoners. “Als je het hebt over het stimuleren van de biodiversiteit of over klimaatadaptatie, dan ben je het gros van de mensen al gelijk kwijt. Want zij zien het als een wereldwijd probleem waar zij niks aan kunnen doen. Maar als je vertelt dat alle kleine beetjes helpen, ook in hun eigen tuin, dan krijg je mensen vaak wel mee.”

Steenliefhebber
Hoe inspireer je de fanatieke steenliefhebber? “Ga het gesprek aan, daar waar jij denkt dat het kan. Niet te activistisch, want dan slaan mensen misschien ook weer dicht. Geef voorbeelden die direct betrekking hebben op die persoon zelf en op zijn of haar tuin. Bijvoorbeeld dat het water steeds op de tegels blijft staan. Dan maak je het heel klein en dichtbij.” Volgens De Ruiter zijn er verschillende redenen waarom mensen kiezen voor een tegeltuin. “Soms is het desinteresse, maar we horen ook vaak dat mensen niet weten hoe ze hun tegels af moeten voeren.” Groene Buur werkt in het voorjaar samen met de gemeente Almere aan de actie ‘Tegel eruit, plantje erin’, als onderdeel van de campagne ‘Zet Almere in Bloei’. “We zijn nog aan het brainstormen of we een soort tegelservice kunnen organiseren voor mensen die de tegels niet zelf kunnen afvoeren.”

De Ruiter merkt dat financiën ook een rol kunnen spelen. “Zeker in wijken met sociale huurwoningen zie je veel betegelde voortuinen.” Hoe zorgt een Groene Buur dat de groene beweging niet aan de rand van die wijken stop? “Laten zien dat een groene tuin niet duur hoeft te zijn. Door zaden en stekjes uit te delen en door mensen erop te wijzen dat ze planten kunnen ruilen of af kunnen halen bij anderen die te veel hebben. Om goedkoop of om niet planten te krijgen moet je er wel even naar op zoek. Maar dan moet je dus wel weten dat dat kán.” Meer informatie over het project is te vinden op Groene Buur (duurzaamsociaal.nl)

Auteur: Janke Rozemuller