De Nationale Tuincheck is gelanceerd

Met behulp van een nieuwe app kunnen particulieren op een laagdrempelige en speelse wijze de kwaliteit van hun eigen tuin inzichtelijk maken. De www.nationaletuincheck.nl is sinds kort in de appstores beschikbaar.

Vorig jaar is NL Tuinlabel ontwikkeld. Dit is een methode waarmee NL Professionals, aan de hand van zeven indicatoren, de kwaliteit van een tuin in kaart brengt. Duurzame hoveniers (NL Professionals) die zijn aangesloten bij NL Greenlabel kunnen deze beoordeling uitvoeren. Met De Nationale Tuincheck app kunnen particulieren zelf hun tuin beoordelen.

Bewoners stimuleren bij vergroening
De Nationale Tuincheck is dé app voor particulieren om de kwaliteit van hun tuin, balkon of dak te bepalen. De app leidt de tuinbezitter langs een aantal vragen over bijvoorbeeld versteningsgraad, wateropvang, biodiversiteit en gebruik van pesticiden. Hieruit volgt een indicatieve score die kan worden gevalideerd door één van de NL Professionals die is aangesloten bij NL Greenlabel. Deze hovenier fungeert dan als onafhankelijk expert en kan extra begeleiding bieden bij het verbeteren en vergroenen van de tuin. Een mooie aanleiding om met klanten in gesprek te gaan.

Kansen voor gemeenten
Ook voor gemeenten biedt De Nationale Tuincheck grote kansen. Niet eerder bood een app de mogelijkheid om de bereidheid van bewoners te peilen omtrent het vergroenen van de leefomgeving. Hoe meer gemeenten het gebruik van De Nationale Tuincheck onder bewoners stimuleren, hoe nauwkeuriger het inzicht ontstaat in de mate waarin burgers bezig zijn om hun tuin klimaatadaptief en biodivers te maken. Met dat inzicht kunnen beleidsmakers op maat oplossingen aanbieden om de inwoners van hun gemeente hiermee te helpen.

De Nationale Tuincheck
De Nationale Tuincheck is een initiatief van NL Greenlabel en wordt gesteund door Vogelbescherming Nederland, Natuur & Milieu, Tuinbranche Nederland en Stichting Steenbreek. Zie www.nationaletuincheck.nl voor downloadmogelijkheden.

Kartrekker is Lodewijk Hoekstra, Nederlands bekendste tuinman en voorvechter van een groenere wereld. Hij vraagt al jaren aandacht voor een meer natuurlijkere inrichting van de leefomgeving waarbij niet alleen gekeken wordt naar de tuin, maar ook naar de openbare ruimte.