Doe 9 oktober mee aan het Nationale Boomspiegelfeest

Op zaterdag 9 oktober 2021 vindt de allereerste editie van het Nationale Boomspiegelfeest plaats. Mensen in heel het land gaan dan tuinen aanleggen in de kale grond rond een boom. Dat is goed voor de biodiversiteit, voor het burencontact en voor gezonde, klimaatbestendige wijken. 

De boomspiegel, de vaak zanderige grond rondom een boom, is een perfecte plek om de stad te vergroenen. Stichting Guerilla Gardeners lanceert daarom in samenwerking met Stichting Steenbreek dit jaar het Nationale Boomspiegelfeest.

Waarom het boomspiegelfeest?
Er zijn naar schatting één miljoen boomspiegels in de stedelijke omgeving. Het overgrote deel is niet beplant en wordt vaak gebruikt als hondenuitlaatplek of fietsenrek. Een gemiste kans, want een groene boomspiegel ziet er kleurig en gezellig uit, is goed voor de biodiversiteit en zorgt ervoor dat bewoners meer betrokkenheid voelen bij hun wijk.

De initiatiefnemers zoeken voor de uitvoering samenwerking met gemeenten. Gemeenten die mee willen doen krijgen ondersteuning bij het vormgeven van hun beleid voor groenadoptie. Ook krijgen deze partnergemeenten tijdens de campagne extra aandacht en materiaal voor de lokale uitrol van de campagne.

Hoe doet uw gemeente mee?
Stichting Guerrilla Gardeners neemt het voortouw in deze campagne en zorgt voor de landelijke persaandacht. Wanneer uw gemeente meedoet, worden communicatiemiddelen aangeleverd zodat de campagne bekend wordt bij de inwoners. Ook worden (digitale) folders geleverd met informatie over de beste manier om een boomspiegel voor te bereiden en te onderhouden en welke beplanting het beste gekozen kan worden. Samen met de contactpersoon van Steenbreek voor uw gemeente gaan we op zoek naar de juiste partners en deelnemers om deze dag te laten slagen. Ons aanbod bestaat uit diverse standaardpakketten (small, medium en large) met een oplopende mate van ondersteuning.

In samenspraak met uw gemeente kunnen we de samenwerking op maat invullen. Eerder organiseerden we in Utrecht bijvoorbeeld dat deelnemers planten konden ophalen bij Utrechtse kinderboerderijen. We kunnen er ook voor zorgen dat deelnemers een pakket krijgen thuisgestuurd met biologisch bloemenzaad of bloembollen. Arnhem, Gooise Meren, Gouda, Leiden en Maastricht hebben zich inmiddels ingeschreven. Heeft u ook interesse in deelname of wilt u meer informatie? Neem contact met ons op via boomspiegelfeest@guerrillagardeners.nl of bel Natasja Oosterloo op 06-28666915.

Online informatiebijeenkomst
Op maandag 14 juni is er van 15.00-16.00 uur een online informatiebijeenkomst voor gemeenten. Daarin wordt uitgelegd wat het Boomspiegelfeest is, wat de rol van Guerrilla Gardeners en van gemeenten in dit project is en hoe de samenwerking eruitziet. Gemeenten die de bijeenkomst willen bijwonen, kunnen dat melden via boomspiegelfeest@guerrillagardeners.nl.

Vergeten Plantseizoen
Het Nationale Boomspiegelfeest valt in de maand dat ook de campagne Het Vergeten Plantseizoen wordt gehouden. In oktober is de grond nog warm en vochtig, hebben planten mooi de tijd om te wortelen en is het de ideale tijd om bollen te planten. Stichting Steenbreek wil in samenwerking met diverse groene organisaties oude tijden doen herleven en het najaar weer tot hét plantseizoen gaan uitroepen. Wilt u in uw gemeente toch op een andere dag een Boomspiegelfeest houden? Dat kan uiteraard in overleg.