Ecoruïne Hees in Nijmegen
Op 4 juli 2023 is de ecoruïne, na meer dan vier jaar overleggen, bouwen en sjouwen officieel geopend door Burgemeester Bruls van Nijmegen.
De werkgroep Groen Hees houdt zich o.a. bezig met het bewaken en versterken van groen in de wijk Hees. De projectgroep ecoruïne is één van de projectgroepen. We zijn trots op het resultaat, maar vooral op de plezierige manier waarop we met de
bovengenoemde partijen hebben samengewerkt. Zo’n klus doe je immers niet als één partij.
De ontstaansgeschiedenis.
12 juni 2019 werd de locatie bepaald. Ecologisch gezien was dit een saaie punt in Park West. In november kwam er een Tiny Forest waardoor de saaiheid doorbroken werd. In 2020 pakten we in een eerste verkennende gesprek de draad weer op over een ecoruïne. In september 2020 nodigden we Geert Schiks uit om mee te denken over de grondvormen, waarna hij de ontwerpen met zijn kenmerkende precisie is gaan tekenen. Geert bleek daarnaast ook een trouwe sjouwer en bouwer.
In de notulen van één van de eerste bijeenkomsten staat dat Thea Aarts en ik bereid zijn om tien donderdagen hiervoor vrij te houden. Het werd al snel de dinsdag- én de donderdagmorgen en niet tien dagen, maar bijna twee jaar.
Toen de grondvormen er eenmaal waren kon gebouwd worden. Dat deden we met veel plezier, zelfs in winterse kou met dikke handschoenen en dubbele broek; in de stank van de ARN en in hitte en regen. Jeannette, Thea, Anneke, Geert en Cor waren er nagenoeg elke keer. Stenen uitzoeken, stenen sjouwen in kruiwagens; en maar bouwen. Het bouwen gebeurde veelal organisch.






De twee meanders en één kegel scharen we het liefst onder land-art. Er kan echter niet genoeg benadrukt worden dat al dit bouwen ten dienste van flora en fauna staat. Ons startpunt is en blijft het versterken van groen. We hoopten dat insecten, kleine diertjes dit tot hun habitat maken. Recente waarnemingen van o.a. Toine (waarneming.nl) leverde al de volgende soorten op: de Luzernesierblindwants, de Hottentottenvilla, de Kleine Vos, de Bessenbandzweefvlieg, de LuzerneMedicago sativa, de getailleerde boktor, Roestbruine kromlijf, de gewone kameleonspin en de Kromhals, het gewoon muursterretje en nog veel meer interessants.
Voor de beplanting hebben we zoveel mogelijk gekeken naar planten en struiken die interessant zijn voor bijen en andere insecten. Sterke planten zijn overeind gebleven, maar eerst door kou, later door droogte hebben we inboet weer moeten vervangen. De droogte van de laatste tijd doet ook geen goed. Hoe dan ook…….. we gaan nu, samen met de overige leden van de werkgroep Groen Hees, nadenken over een manier hoe we dit gebied ecologisch nóg interessanter en meer bio-divers
kunnen maken.
Sinds de zomer van 2023 houden wij als projectgroep de ecoruïne één keer per maand bij.