Een groen Castella ‘plein’! in Nijmegen


Nijmegen wil een stad zijn die barst van het groen. En wel om verschillende redenen: diverse natuur om ons heen is goed voor onze gezondheid en voor de biodiversiteit. Bovendien biedt groen koelte tijdens hittegolven, en zorgt het voor de vermindering van wateroverlast. Allemaal enorm belangrijk voor een klimaatbestendig Nijmegen.

Veel inwoners van de stad delen deze ambitie. Inwoners dienen regelmatig ideeën in bij de gemeente die gaan over het vergroenen van de openbare ruimte. Daar werken we graag aan mee! Mogelijkheden zijn er vaak, maar soms is het ook best ingewikkeld. Het lukt ook weleens niet, en soms lukt het wel maar duurt het heel lang. Dit laatste was ook het geval bij de autovrije Castellastraat in Bottendaal. Maar de aanhouder wint!

Over het project
Aan de Castellastraat in de wijk Bottendaal grenst een stenig plein van ongeveer 1335m2. Aan het plein wonen mensen, zitten ondernemingen en een BSO. Het idee om hier te vergroenen is ontstaan tijdens een buurtbarbecue in het voorjaar van 2018. Daar was ook een vertegenwoordiger van de gemeente bij aanwezig, en iemand van Operatie Steenbreek die vertelde over het belang van vergroening. Na deze buurtbarbecue is het balletje gaan rollen, en heeft de initiatiefnemer het idee formeel ingediend als wens bij de gemeente, via het digitale participatieplatform MijnWijkplan.

Nu, zo’n 6 jaar later, is 2/3 uitgevoerd van het uiteindelijke plan. Dat heeft dus wel even geduurd. Bij de start van het initiatief was eigenlijk al de eerste hobbel: het draagvlak. Een groot deel van de omwonenden was erg enthousiast over het idee om groen toe te voegen aan het plein, maar een deel ook niet. Er waren ook mensen bij die veel waarde hechtten aan de industriële uitstraling van het plein, en dachten dat die niet behouden kon worden. Om een beter beeld te geven van wat vergroening met het plein zou doen, is de samenwerking opgezocht met Buro Built, een student based bouwkundig en civieltechnisch bureau van de HAN. Zij hebben visuals gemaakt om een beeld te schetsen van hoe het plein eruit zou kunnen zien. Dit heeft enorm geholpen bij het draagvlak. Wat ook geholpen heeft bij het draagvlak is dat het project binnen de gemeente heel serieus werd opgepakt. Al snel bleek dat het een complex en kostbaar project zou worden. Dit i.v.m. de ondergrond die maakte dat er technisch maar beperkte mogelijkheden waren om groen toe te voegen. Het bleek door de riolering bijvoorbeeld niet mogelijk om bomen te planten, wat voor teleurstelling zorgde bij de enthousiaste omwonenden. Maar meerstammige heesters konden bijvoorbeeld wel. Om er het meeste uit te halen is er een technisch projectleider aangewezen, een stedenbouwkundige betrokken voor het best haalbare ontwerp, en zijn er slim budgetten gecombineerd. Zo hebben we uiteindelijk, in het voorjaar van 2024, maar liefst 450m2 groen kunnen toevoegen. Afhankelijk van of de bewoners het zien zitten, komen er nog plantenbakken die de bewoners dan zelf zullen onderhouden, en gevelgroen.

Wat heeft het project bereikt?
Bijdrage aan een klimaatadaptieve stad Je kunt je voorstellen dat het plein voorheen een bijzonder hete plek was tijdens de zomerse dagen. Het toegevoegde groen zorgt voor de verminder van hittestress door de schaduw en koelte die het biedt. Enorm belangrijk voor het klimaatbestendig maken van Nijmegen! Vermindering geluidsoverlast Het plein was voor de toevoeging van het groen een echte klankkast. Het groen zorgt voor geluidsdemping!

Sociale cohesie
Groen heeft een verbindende factor en nodigt uit tot ontmoeting. Dat is ook hier gebleken. De initiatiefnemer vertelt ons met trots dat de bewoners die aanvankelijk het meeste weerstand hadden, met de opening van het project vooraan stonden. Het project heeft de buurt geholpen om dichter tot elkaar te komen.