Gelderland krijgt negen Groene Iconen in steden en dorpen

Een groen lint van 3 kilometer door de wijk Malburgen. Een nieuw dorpspark aan de Laak in Rheden. En een groen plein aan de Linie van Hooff in Zutphen. Dit is de top drie en zijn winnaars van de Challenge Groene Icoonprojecten, die provincie Gelderland heeft uitgeschreven om dorpen en steden groener te maken. Gedeputeerde Peter Kerris maakte op 10 februari de negen winnaars bekend. Zij ontvangen ieder € 100.000 om hun groene droomplannen werkelijkheid te maken.

Gedeputeerde Peter Kerris: ”We hebben meer groen en minder steen nodig in onze dorpen en steden. Een groene stad of dorp zorgt voor meer planten en dieren én is beter voorbereid op hitte en wateroverlast. De winnaars van de challenge laten zien dat je je woonomgeving groener kunt maken als je er samen de schouders onder zet en dat het er ook mooier uit komt te zien.”

Vergroening van steden en dorpen
Wonen, werken, leven in een mooie groene omgeving, dat willen we allemaal wel. Maar op veel plekken in dorpen en steden is daar veel aan te verbeteren. Niet alleen in natuurgebieden, maar ook in dorpen en steden is een prettige plek voor planten en dieren belangrijk. Dit zorgt voor meer variatie in planten en dieren, wat goed is voor het versterken van de biodiversiteit. Een groene omgeving voorkomt ook overlast door hitte of bij hoosbuien, waar we steeds vaker last van hebben. Planten en bomen zorgen voor schaduw en verkoeling bij hitte. Groene plekken houden beter water vast, waardoor het op straat niet tot hinder leidt. Een groene omgeving biedt dus vele voordelen én het is er fijner bewegen, ontmoeten en wonen.

Challenge Groene Iconen
Maar hoe zorg je voor een groene omgeving? Om dat te laten zien hebben we de Challenge Groene Icoonprojecten uitgeschreven. We daagden gemeenten en inwoners uit om met initiatieven te komen om de omgeving te vergroenen. Maar liefst 32 inzendingen mochten we ontvangen uit 25 gemeenten. Plannen om het eigen plein, de eigen straat, bedrijventerrein of zelfs de wijk te vergroenen. Ideeën die ontwikkeld zijn in goede samenwerking tussen inwoners, gemeenten en professionals.

Negen winnaars Challenge
Tussen al die plannen zaten negen initiatieven die door een onafhankelijke jury onder leiding van Marja van der Tas verkozen zijn tot ‘groene iconen’. De jury keek naar aandacht voor biodiversiteit, klimaatadaptatie en maatschappelijke en iconische waarde van de plannen. Kan het plan inspireren, aanmoedigen, het goede voorbeeld laten zien? De winnaars zijn:

  1. De Groene Route Malburgen in Arnhem
  2. Spelen en ontmoeten op de Linie van Hooff in Zutphen
  3. Dorpspark de Laak in Rheden
  4. Park Lingerijck in Tiel
  5. Bloemenpark Didam in Didam
  6. Water-Singel op de Ecofactorij in Apeldoorn
  7. De Veldhoeve in Hattem
  8. Het Groene Hart van Oosterwolde in Oosterwolde
  9. ’t Greune Veld in Lichtenvoorde

Deze negen projecten ontvangen allemaal tot € 100.000 om de plannen uit te voeren en hun iconische groene droomproject waar te maken.

De jury over de Groene Route Malburgen
De Groene Route Malburgen kreeg de hoogste score van de jury. “Het is een ambitieus en goed uitgewerkt plan. Een initiatief van bewoners en professionals in de wijk. De keuze voor een route spreekt ons erg aan, omdat daarmee veel mensen worden bereikt. Ook is er volop aandacht voor klimaatadaptatie en biodiversiteit. Groen en wadi’s – groene met grind of zand gevulde greppels in stedelijk gebied, die water zowel kan vasthouden als infiltreren – gaan bijdragen aan het verminderen van de kans op wateroverlast. En met beplanting van bomen worden koele routes gecreëerd die bijdragen aan het verminderen van hittestress. Door aanplant van veelal inheemse beplanting wordt ook de biodiversiteit in de wijk verbeterd. Wat we ook erg sterk vonden is dat er bij dit plan veel aandacht is voor het betrekken van zoveel mogelijk buurtbewoners.” Juist vanwege de schaal van het project en de co-creatie op wijkniveau ziet de jury dit project als een groen icoon.

Geen verliezers
Peter Kerris: “Ik ben trots op alle 32 inzenders en de creativiteit die zij hebben laten zien. Eigenlijk zijn alle projecten het waard om te realiseren. Bijvoorbeeld omdat ze slimme groene maatregelen treffen of omdat het plan breed gedragen is. Maar ja, in een challenge moeten keuzes worden gemaakt. We hopen dat alle inzenders hun plannen gaan realiseren! We gaan met ze verkennen of we ze daarbij nog een duwtje in de rug kunnen geven.”

Bekijk ook het inspiratieverslag met de 9 winnende projecten en een overzicht van alle 32 inzendingen of de video van de uitreiking met Peter Kerris.

Bron:
Provincie Gelderland