Groenbeheerders Rijswijk overgestapt op vochtsensoren

Ook Rijswijk krijgt steeds meer te maken met de gevolgen van klimaatverandering. Het is warmer in de stad en lange droge periodes worden afgewisseld met hevige hoosbuien. Dit kan steeds meer schade en overlast veroorzaken. Op naar een klimaatbestendig Rijswijk dus, door Rijswijk groener te maken én bewust om te gaan met ons water dragen de groenbeheerders een steentje bij.

Het afgelopen jaar hebben groenbeheerders 425 nieuwe bomen geplant. Om oude, zieke of beschadigde bomen te vervangen, maar ook om Rijswijk groener te krijgen. Nieuwe bomen kunnen niet direct zelf voor hun volledige watervoorziening zorgen, daarom hebben ze in het begin veel aandacht en extra water nodig. ,,En dat luistert best nauw”, legt groenbeheerder Wiebe van der Leij uit.

Op het juiste tijdstip, niet te veel en niet te weinig
,,Voor jonge bomen is het heel belangrijk om op het juiste tijdstip de juiste hoeveelheid water te krijgen. Als ze te laat water krijgen, of te veel of te weinig dan kan de boom in de stress schieten. Dit stagneert de groei en dan heeft de boom nog langer onze extra zorg en aandacht nodig.”

Tot voor kort werkten de groenbeheerders in Rijswijk met zogenaamde ‘watergeefrondes’. Zo kreeg iedere boom een standaard hoeveelheid water op zoveel mogelijk dezelfde tijdstippen. Hoeveel van die ‘watergeefrondes’ nodig waren, was afhankelijk van de weersomstandigheden. ,,Niet heel praktisch en qua waterverbruik ook niet heel duurzaam en verantwoord.”

Dat kan praktischer én duurzamer
Dat moet anders vond Wiebe: ,,Daarom zijn we vorig jaar overgestapt op vochtsensoren. Deze liggen verspreid door de stad en monitoren heel nauwkeurig het vochtgehalte in de ondergrond. Dit kan per buurt namelijk erg verschillen. Via een technisch snufje kunnen wij – op onze computer- per boom zien hoeveel water ze nodig hebben. Zo kunnen we ze heel gericht water geven en voorkomen we dus dat ze te veel, te vaak of te weinig water krijgen. Dit vergroot de kans van slagen en de kwaliteit van een nieuwe boom aanzienlijk. En… nog een ander belangrijk voordeel: we verspillen geen water.”

Meer weten?
Door het gebruik van de vochtsensoren dragen de groenbeheerders bij aan een duurzaam en klimaatbestendig Rijswijk. Meer weten? Kijk op rijswijk.nl wat ze nog meer doen om Rijswijk klaar te maken voor de toekomst.

Tekst: Didi Cobussen