Guerrilla Boeren – Oosterbeek

Guerrilla Boeren zijn pioniers, gedreven door een gemeenschappelijke passie voor biodiversiteit, voedselzekerheid, verbondenheid en klimaatactie. In een tijd waarin gemeentelijke middelen vaak tekortschieten, nemen zij het heft in eigen handen. Zij planten onbespoten fruit- en notenbomen in openbare ruimtes, transformeren grauwe plekken en schoolpleinen in groene oases, en verenigen buurten en kinderen in het proces.

Samen creëren ze niet alleen een overvloed aan verse, lokale producten, maar ook een gevoel van betrokkenheid en trots in de buurt. Guerrilla boeren geloven dat echte verandering van onderop begint en dat ze, door samen te werken, onze omgeving kunnen transformeren en een duurzame toekomst kunnen bouwen.

Karin Bodewits en Manon Botha, zijn eind 2023 met dit project begonnen. Binnen één plantseizoen (herfst-winter 2023-2024) hebben zij 135 bomen en 50 fruitstruiken geplant in de openbare ruimte. Daarnaast hebben zij samen met de kinderen van 9 scholen in de gemeenten Renkum en Arnhem schoolpleinen vergroend met fruiten notenbomen, waardoor educatie over de verzorging van deze bomen, klimaatadaptatie en biodiversiteit werd bevorderd. Alle aanplant is onbespoten en gerealiseerd met een totaalbedrag van 5000 euro, afkomstig van donaties van bewoners en subsidie van het MAEX fonds. Wie een wandeling maakt door de Gemeente Renkum of Gemeente Arnhem ziet dat de Guerrilla Boeren een substantiële bijdrage leveren aan een groenere en duurzamere leefomgeving. De Steenbreektrofee kan hen meer zichtbaarheid geven, wat een goede basis kan vormen voor het plantseizoen van 2024-2025, zodat ze nog meer impact kunnen maken.

Biodiversiteit
Fruitbomen zijn meer dan alleen leveranciers van smakelijk fruit; ze vormen essentiële schakels in het herstel van biodiversiteit. De bloesems trekken bestuivende insecten aan, terwijl de vruchten voedsel bieden aan diverse diersoorten. Door fruitbomen te koesteren, dragen ze niet alleen bij aan een gezonde voedselvoorziening maar stimuleren ze ook een bloeiend ecosysteem. Educatie en verbinding in de wijk Gemeenschappelijke eetbare groenvoorzieningen bevorderen niet alleen duurzame landbouwpraktijken, maar stimuleren ook educatie rond voeding en milieubewustzijn. Het resultaat is een veerkrachtige en zelfvoorzienende gemeenschap, waar bewoners actief bijdragen aan hun eigen voedselvoorziening en tegelijkertijd een hechtere band met hun omgeving opbouwen.



Klimaatadaptatie
Een eetbaar schoolplein of een eetbare wijk biedt duurzame oplossingen voor klimaatadaptatie door de integratie van groen in stedelijke omgevingen. Groene ruimtes absorberen overtollig regenwater, verminderen hitte-eilandeffecten en verbeteren de luchtkwaliteit.

Lokale voedselproductie
Stadslandbouw vermindert de ecologische voetafdruk door lokale voedselproductie, waardoor transportkosten en CO2-uitstoot afnemen.