“Help mijn tuin heeft tegels!”

Wie in Overijssel kans wil maken op een groene voortuin moet meedoen aan de actie “Help mijn tuin heeft tegels!”. Met deze actie wil de provincie tuineigenaren stimuleren om tegels en stenen te vervangen door groen. Tuinen met bloemen en planten trekken vlinders, vogels en insecten aan. Bovendien is een groene tuin belangrijk in verband met de klimaatverandering: ze vangen regenwater beter op en ze zorgen voor verkoeling bij hitte. Van alle aanmeldingen maken 10 tuineigenaren door loting kans op een ‘make-over” van hun voortuin. Aanmelden kan tot en met 31 augustus 2019 via www.helpmijntuinheefttegels.nl

We zien het steeds vaker, versteende voortuinen. Naast dat het misschien wat saai is, brengt het ook andere moeilijkheden met zich mee. Zo kan een versteende voortuin in de zomer ontzettend warm worden. Die hitte merk je ook in je huis. Met een hevige regenbui kan het water niet de grond in. Regenwater komt daarmee in ons riool terecht. Dat is jammer, want dat is niet goed voor de kwaliteit van het water. En we zien dat het slecht gaat met onze insecten, bijvoorbeeld met de vlinders in Nederland. Met een groene tuin vol met bloemen, krijgen zij meer kans om te overleven. De loting van de tien winnaars is begin september. De tuinen worden in het najaar door professionele hoveniers groen gemaakt.

Actievoorwaarden
Voor deelname aan de actie “Help mijn tuin heeft tegels!” geldt een aantal regels. Zo moet de voortuin voor minstens 50% uit stenen bestaan. Ook moet de tuin aan de openbare weg liggen. Want een nieuwe groene voortuin moet anderen natuurlijk inspireren om ook een groene voortuin aan te leggen. Ten slotte moet je als deelnemer willen leren hoe je de tuin kunt onderhouden. Een groene tuin vraagt wel wat liefde en aandacht. Om hem zo lang mogelijk groen te houden vinden we het belangrijk dat je je voortuin goed onderhoudt. Alle actievoorwaarden en informatie over zijn te vinden op: www.helpmijntuinheefttegels.nl ‘Help, mijn tuin heeft tegels’ is een onderdeel van het project Overijssel Tuiniert!

Overijssel Tuiniert is geïnspireerd door het gegeven dat ook individuele huishoudens in hun eigen omgeving een bijdrage kunnen leveren aan het versterken van planten- en diersoorten én het feit dat organisaties zoals VHG, Groei en Bloei, Stichting Steenbreek en Groene Lopers in Overijssel het particuliere tuinieren wil stimuleren.