Het belang van bijenmonitoring en hoe jij verschil kunt maken

Er is nog te weinig aandacht voor het monitoren van bijen in Nederland, terwijl dit belangrijk is voor hun bescherming. Door meer bekendheid over de aanwezigheid van bijensoorten, kunnen beschermingsmaatregelen beter worden getroffen.

Dit wordt benadrukt in het EU-voorstel voor bijenbescherming. In Nederland zijn slechts weinig entomologen en biologen die zich met bijenmonitoring bezighouden. Daarom is de rol van vrijwilligers zo waardevol.

De Bijenstichting biedt diverse mogelijkheden om je te verdiepen in het herkennen van hommels en solitaire bijen, zoals cursussen over honing-, wilde bijen en hommels maar ook binnen de community ruimte voor informatie uitwisseling  en boeken. Bekijk de agenda of stel gerust je vragen via info@bijenstichting.nl, en help mee om bijen te beschermen.

Tip
Alvast een tip: kijk in je tuin welke planten er bloeien en zoek uit of ze geschikte voedselplanten zijn. In welke maanden heb je bloeiende planten? Je bijdrage is groot als je planten hebt die bloeien in de maanden waarin er maar weinig bloei is, zoals vroeg in het voorjaar (plant dan bloembollen) of laat in de zomer/begin herfst. Planten als de aster, hemelsleutel en klimop zijn goede voorbeelden!

Foto Steenhommel man, Henk Wallays