Het hele jaar rond een groen balkon

Wie het hele jaar van een groen balkon wil genieten, kan zorgen dat er elk seizoen wat te beleven valt. Om te voorkomen dat je balkon in het seizoen van aanschaf mooi is en er daarna niets te beleven valt, is het slim om elk seizoen wat planten erbij te zetten.

We gaan langzaam naar de lente toe, maar laten we nog even bij de winter blijven. Het is een prima moment om een vogelnestkastje of een vlinderkastje op te hangen. Struiken op het balkon kunnen versierd worden met vetbollen en pindaslingers voor de vogels. Zo wordt het midden in de winter toch nog levendig op het balkon.

In de lente kun je bijvoorbeeld klimplanten in een grote bak zetten met een stuk tuingaas waar kamperfoelie, passiebloem, winterjasmijn, klimop of klimroos in kunnen klimmen. Leuk voor jonge kinderen zijn eetbare planten, zoals geurige keukenkruiden of aardbeien. Wie vaste planten op zijn balkon heeft – die leven langer dan 2 jaar – kan de uitgebloeide bloemen en oude stengels pas in het voorjaar afknippen. Die gebruiken bijen en vlinders namelijk om in te overwinteren.

Keukenkruiden
Als het zomer wordt is het balkon een prima plek om zelf keukenkruiden te kweken. Veel kruiden houden van een zonnige warme standplaats; bieslook, dragon, oregano, rozemarijn, salie en tijm doen het goed in potten, omdat ze wat droogte verdragen. Soorten als munt of basilicum kunnen minder goed tegen uitdrogen. Zet ze samen in een grote bak en hou in de gaten wanneer ze water nodig hebben.

En wie op zijn balkon wil genieten van vlinders, kan ze lokken met nectarplanten. Bijvoorbeeld een vlinderstruik, kattenkruid en vetkruid. Je balkon moet dan echter niet te hoog boven de grond hangen. Bij het zomerzonnetje en lekkere temperaturen wil je voorkomen dat de planten uitdrogen. In de zon, op de wind en met de weerkaatste warmte van balkon en gevel drogen ze snel uit. Verpot ze na aankoop in grotere potten of zet ze met meerdere planten bij elkaar in een grote bak. Dan zijn ze makkelijker te verzorgen. Lichtgekleurde overpotten worden minder heet in de zon dan donkere.

Struikjes in een pot
In de herfst, als de in het voorjaar en zomer gekweekte kruiden en groenten zijn geoogst, kun je nog prima eetbaar groen zaaien. Snelgroeiende bladgroenten zoals spinazie, sla, rucola en snijbiet hebben maar een korte tijd en niet veel zon nodig. Veldsla en winterpostelein trekken zich weinig aan van vorst; daarvan kun je in de winter blijven oogsten.

Wie in deze periode op zijn balkon weinig zon krijgt, kan denken aan geschikte struikjes voor in een pot, zoals bijvoorbeeld camelia, fuchsia en rododendron. Vaste planten als hosta en dovenetel houden van schaduw. Als perkgoed zijn madeliefjes, vlijtig liesje, petunia en primula geschikt.

En dan wordt het weer winter. Nog een tip: als je binnen weinig plek hebt, kun je de kerstboom op het balkon zetten. Kerstbomen, al dan niet met kluit, zullen op een koel balkon veel langer hun naalden vasthouden dan in een verwarmde huiskamer.

Meer informatie